неделя, юни 09, 2013

Императори на илюзиите. Сенки от сънищата – Сергей Лукяненко

Проклет да е този свят, в който грешниците вършат работата на светците. 

Втора и трета (и последна) част от цикъла за наемника Кей Алтос и вселената, в която всеки с пари може да си купи абонамент за загадъчната технология аТан и да се преражда на воля. Двете истории са сравнително кратки и без сюжетна връзка една с друга. 

В Императорите продължават приключенията на Кей, който по стар обичай пак се опитва да спаси света с голи ръце и за целта трябва да убие някого. За мен остана неясно кого и защо въобще трябва нашият свят да е рожба на нечия мечта и чрез убиването на автора всичко наклисано изведнъж ще се оправи. За сметка на това любимите разсъждения (по-философски или не чак толкова) бяха в достатъчни количества, както може да се види и от приложените по-долу цитати. 

Втората история беше със съвсем нови герои, но пак с достатъчен емоционален, философски и дори морален заряд. Как скучните хора от дълбоката провинция могат да изиграят решаващата роля при защита на обречени каузи със смислена саможертва, да осъдят най-голямото предателство и когато всичко приключи, да продължат по старому. За правото на живот и силата, за приемането и съжителството с другите. 

Продължавам да твърдя, че Лукяненко може да бъде разбран и оценен в пълнота само от хора с поне малко славянска кръв. 

На Вселената не са й познати понятия за добро и зло. 
*** 
Споменът е по-надежден от любовта. 
*** 
— Ще накараме ли звездите да заплачат, Кей? 
— Ще опитаме. 
*** 
Да се бърза е добре само когато се ловят бълхи.

3 коментара:

almaak каза...

знаех си, че не съм славянин! :)

gost каза...

Доколкото го разбирам, трябва да умре, защото служи като предопределение и не позволява Вселената да се промени, лишавайки жителите й от възможността да живеят в мир, карайки ги да бъдат участници в една вечно продължаваща игра на "The Masters of Orion".

Стоян Христов каза...

Изразих се малко пресилено. Аз разбрах защо умирането ще реши проблемите, но не ми стана съвсем ясно защо приехме, че всичко е продукт на волята на един човек и най-вече защо точно този човек? Но както и да е, това са детайли.:)