сряда, май 14, 2008

Операция “Риба” - Петър Копанов

Нямаше начин просто. Мислих го няколко пъти как да намеря да кажа и някоя добра дума за книгата и освен, че заслужава похвала трудът, който е хвърлен за издирването на “жълтите” истории на римските императори и въобще на владетелите от древността, друго не можах да измисля.

Книгата е тържество на посредствеността. Онази, родената от разочарованите комсомолци, плюещи всичко и всички под общ знаменател, когато в разцвета си са се оказали без почва под краката. Жълт, нощен или пък някакъв друг цвят вестник “Труд”. Демокрацията, евреите и народните представители са ни виновни за всичко. И най-вече евреите. А ние ли? Ние можем да караме на инхалации от нафталинени съветски униформи и да прелистваме старите средношколски учебници по история с надеждата да изровим някой по-пикантен пасаж и до второто пришествие.

Разбирам, че е модерно да се изкарват на пазара нови трактовки на историята на християнството, Дан Браун също е бил наясно. Обаче това вече на нищо не прилича.

Детска радост, шарено бонбонче.

Просто не ми го побира главата как такова безумие е излязло в Терата. Сигурно авторът е роднина на издателя и го е изнудил, знаейки някоя негова нелицеприятна тайна. (В такъв дух са всичките “разкрития” и аргументи на Афраний.)

Криптоистория ли? Може, но не и клюко-история.

И още едно мнение.

13 коментара:

Flight каза...

...като каза евреи.. :)

любим, любим виц от "Черния обелиск"

по- големия брат разправя-
- Евреите! Евреите! Те са виновни за всичко!
по- малкия добавя:
- И колелетата.
контравъпрос:
- Защо пък колелетата?
отговор:
- Защо пък евреите?

(с извинения за грешно изписаната пряка реч де, не ми се мисли сега...)

Стоян Христов каза...

@arien
Да бе, толкова време как не можаха да измислят нещо друго, ми все евреите (и колелетата).:)

Иначе на мен "Черният обелиск" ми е много важен, крайъгълен даже, камък, защото от него се запалих по Ремарк. И непомненето на цитата означава, че е време за нов прочит, или казано в духа на Дюма, Десет години по-късно.

Магарето каза...

Или все циганите! ;-)
На долния етаж от месеци правят ремонт и днес колежката ми, която се жалва от главоцеп пусна следния коментар: "идва ми на тези цигани долу да сляза да им извия вратовете! щото съм сигурна, че са мангали"...
Не можах да схвана какво точно искаше да каже - дали това, че, понеже са цигани, е позволено да им извием вратовете или това, че ако бяха българи щяха да разбиват стените по-тихичко!
Това отговаря ли на въпроса ти защо публикуват подобни книжки? :-P

Flight каза...

хахахах, рязък завой от темата (пак)
но на мен като малка нямаше кой да ми каже, че Десет години по- късно е продължението след 20 години по- късно.... смятай в каква последователност съм ги чела :) но след известно време заподозрях че изпускам нещо де, и питам аз майка ми и тя вика, ами дааа, разбира се! е, от къде се разбира, питам аз, м :Р

мхех, нямам търпение като я препрочетеш какво мнение ще изкажеш ;) бтв, бисера може и да не го помниш, защото знам, че го имаше в немския вариант, не знам на български как и дали са го превели?

Стоян Христов каза...

@arien
Ще проверим, ще сравним и ще отсечем с тежката читателска брадва.

Анонимен каза...

Xex:-)

Конспирации, маниполации, залагалки, игрички и други разни безобразни;-) ("Историята е прекалено серизно нещо, за да се пише от историци")

Друго си е "око да види, ръка да пипне";-)

Горан

Анонимен каза...

Цензура! Срамота! Нацията е в опасност!

Царски махвам с ръка и се отдалечавам с болка в сърцето.

А

ПП. Част от горното да не се взема много на сериозно :)

Стоян Христов каза...

@a
нема ме разберете...

тва беше няква скрита реклама на нескафе...

Анонимен каза...

Съгласих се. Но дори без вар, нацията е в опасност :)

А

Анонимен каза...

не на рекламите:-)
не на цензората:-)
не на неразбирането:-)

горан

Анонимен каза...

и голямо ДА за дискусията;-)

горан

Анонимен каза...

Нищо не ти разбира главата от анализ на произведение.
Книгата е перфектна, а да си направиш първосигналните изводи, че е антиеврейска, значи изобщо не си вникнал в произведението.

Стоян Христов каза...

@любезния анонимен
Нима? Кой и защо смее да твърди обратното?:)

Срещу моето мнение винаги стоят името ми и координати за връзка, т.е. възможност за съгласните и несъгласните да изкажат своето виждане и да си поговорим възпитано по културна тема като литературата. Според теб какво мога да отговоря на детскоградински аргументи от рода на "книгата е супер яка и който не го разбира е простак"?:)