сряда, септември 23, 2009

Историите на живота ти и други – Тед Чианг


...as self-knowledge increases, all emotions become exponentially more complex...

Тед Чианг е много странна птица. От азиатски произход е, може би второ поколение американец. Публикувал е всичко на всичко 11 разказа, но по-странното е, че почти всичките са награждавани с възможно най-престижните награди в областта – 3 пъти Хюго, 4 Небюли, 3 Локуса, BSFA и какви ли не други. Очевидно момчето не се хаби залудо и публикува само най-оригиналните си идеи и то в най-изпипан вид.

Всичко това обаче аз също като вас изобщо не го и подозирах, а просто случайно разглеждах наградените с Хюго за 2009. Аз по принцип трудно се наемам да захващам книжки в оригинал, но когато има и аудио-книга нещата стоят различно. Някой старателно и изразително ми чете в слушалките, а пък аз само плъзгам поглед по редовете и така върви по-бързо и приятно. Та и този път така, попаднаха ми две файлчета, едно аудио и едно текстово, и се запознах с нещо съвсем прясно наградено от наистина модерен автор, както казва за него Armydreamer-a – един от малкото майстори на късия разказ. „Издишване” се казва и е много особено. Представя записките на един учен, който провеждайки изследване над собствения си мозък, прави логични общи заключения за света, който обитава. Приятна логическа гимнастика с неочакван край. И никъде не съм казвал, че ученият е човек.:) Ето, дори не мога да го преразкажа като хората, добре че не съм кандидат-гимназист... И понеже ми хареса много, взех та издирих още няколко разказа.

  • Подобен по структура е и „Вавилонската кула“ - личните размишления, пътешествия и открития на един миньор, който копаеше тунел нагоре в гранита на небесния купол. Много обичам неочакваните му завършеци!:)
  • „Търговецът пред портата на алхимика”. Приятна арабска приказка с неочакван край и няколко образцови поуки.
  • „Деление на нула” е пак в сферата на мозъчната каланетика с привкус на абстрактни гатанки. Съвършено изведеното и абсолютно вярно доказателство, че 1 е равно на 2. Или на което и да е друго число. Което плюе в лицето не само на познатата ни алгебра, но и на здравия разум изобщо.
  • „Какво се очаква от нас” е прекрасна илюстрация за майсторска работа по въпроса за свободната воля само в рамките на една страничка. И то запомняща се, интересна, такава, която може да преразкажеш в компания.
  • „Разбирам” е много добра, много убедителна умствена гимнастика. От едната страна на везната са главоломно нарастващите способности на един случаен невинен, но жаден за сила човешки интелект. От другата... какво би могло да бъде от другата, какво би могло да се противопостави на ум, който е осъзнал и подложил на разумно управление всяка частица от себе си?
  • „Адът е липсата на Бог” - твърде много ад, твърде много Бог, твърде много дефиниции на любов и липси.
  • В "Историята на твоя живот" пак има забележителна логическа игра с неочакван (поне за мен) завършек. Освен това има и разгадаване на странна извънземна писменост и разбира се любимата на автора спортна среща между отборите на Предопределеност и Свободна воля.
  • „72 писма (букви?)“ също не са за пропускане – магия, алхимизъм. Макар аз да ги пропуснах и да ги оставих за по-добри времена.

The individuals are tragically like marionettes, independently animate but bound by a web they choose not to see; they could resist if they wished, but so few of them do.

Много различен, с рядко нестандартни идеи, да зяпаш с уста и да го слушаш какви интересни работи измисля, защото такива никъде не си чувал. Обича различни логически противопоставяния. Все ще измисли как да обори някой основен постулат, на който се крепи животът такъв, какъвто го познаваме. И после ще те попита небрежно – „Как е, как ти понася?”.
И те така.

Линкове с хиперкратки мнения за историите.

9 коментара:

Анонимен каза...

От някъде, могат ли да се изпиратстват. Страшо се заинтригувах! Ако знаеш, моля, пиши ми на имейла в блога ми, че не виждам ти да си оставил имейл.

Стоян Христов каза...

По принцип в заглавието на пост-а има връзка към коментираните текстове. Специално на Тед Чианг една част от нещата ги има за официално и съвсем легално сваляне. За останалите също може да се измисли нещо.:)

Анонимен каза...

Прочетох една две истории. Както си мислех, страхотни!
Аз търсих по интернет да изпиратствам нещо, но уви без успех. Ако можеш да направиш нещо ти...?

Анонимен каза...

Намерих всичките му истории.

Стоян Христов каза...

Радвам се, че си успял, защото аз три пъти ти пиша писмо със съответните атачи, ама нещо пощата ми се подиграва и не може да се изпрати...

Анонимен каза...

Само на английски ли ги има разказите? Някъде има ли ги преведени?

Стоян Христов каза...

Само на английски, засега не виждам кой би се наел да ги преведе.

Анонимен каза...

Благодаря много за вече поостарялата, но добро споделяне. Ако не беше то, нямаше да намеря, зачета и открия Тед Чианг :) Дали мога да помоля за електронни версии на някои от нещата, които сама не откривам - Seventy-Two Letters, The Evolution of Human Science, Liking What You See: A Documentary, Story Notes, Tower of Babylon? Благодаря!

Стоян Христов каза...

Моля, имате поща.:)