сряда, март 28, 2012

Конкурс за кратък фантастичен разказ на името на Агоп Мелконян 2012 - Сборник

Както вероятно сте разбрали, тази година за пръв път се проведе Конкурс за кратък фантастичен разказ на името на Агоп Мелконян. Благодарение най-вече на огромните безвъзмездни усилия и организаторския талант на Преслава Кирова и Петър Тушков това чудесно нещо наистина се случи и то със забележителен успех. Участваха общо 180 непубликувани фантастични разказа от цяла България и света, писани от мъже и жени, по-млади и по-стари, от хора с опит и от абсолютно начинаещи. Моят съвсем скромен принос към общото дело беше да се включа в журито, което оценяваше разказите, т.е. прочетох внимателно всичките 180 поне по веднъж.

След края на конкурса Сборище на трубадури издаде този сборник с първите 22 разказа от класирането, който можете да изтеглите и прочетете напълно безплатно. Както ще се убедите, те в по-голяма или по-малка степен са ориентирани към света на Мелконян. Темите, стиловете и езикът са доста разнообразни, но при всички автори обединяващо е неоспоримото им майсторство и достойнствата на творбите им като образци на висококачествена литература. Ще срещнете какво ли не - алтернативна история, самодиви и юнаци, киберпънк, виртуални пространства и футуристични технологии, пътуване във времето, НЛО, тела и съзнания в най-неподозирани форми и варианти. Във всички разкази има някакво важно докосване, тръпка от неизвестното или от случилата се драма. Изненада или обрат. Няма да преразкажа или цитирам нито един, защото ми се иска да ви провокирам да ги прочетете всичките без да имате предварителен фаворит, както ги четох аз.:)

Аз много обичам да чета разкази (предпочитам ги пред романите) и затова тази електронна книжка се оказа едно малко пиршество за душата. Разнообразието е голямо, а четенето на сборника със сигурност си струва. Обещавам, че след прочита ще имате доста по-оптимистични възгледи за бъдещето на българска фантастика и мястото на съвременните млади хора в литературата въобще.:)

3 коментара:

Katt каза...

Супер. И аз щях да участвам с ето този разказ http://alexanderkatt.com/?p=1138 , но като гледах обявлението шестицата от "26-ти" (крайния срок) ми се видя като осмица. И заради това закъснях.

cellfourteen каза...

Предлагам следващата година да бъдат и на хартия. @Katt: http://trubadurs.com/за/ :)

Katt каза...

e, късно... вече го публикувах в блога ми.