четвъртък, март 27, 2014

Деветте дракона - Майкъл Конъли

Щастлив е онзи, който намира покой в себе си.

В този епизод Хари разследва убийство на възрастен китаец. Дядката имал магазин, сина му - друг, а според недомлъвките и записите на охранителните камери и двамата са били изнудвани да плащат рекет на някаква триада. Има заподозрян извършител, следва арест и тогава нещата образцово се оплескват. Хари хуква сам към Хонгконг да освобождава отвлечената си дъщеря, любимата му жена умира (да, точно така, Елинор Уиш отпадна от света на Майкъл Конъли), а нещата стават все по-мътни, както в личен, така и в служебен план. Докато биехме лошите из емблематичния квартал Коулун, научихме, че името му в превод означава "9 дракона". Хари го ръгаха с нож, стреляха го с пистолети, биха го с юмруци и като цяло никой не беше особено любезен с него. Към края, когато хонгконгската полиция най-после започва да му дири сметка за многото трупове около него, за малко се мярка и Мики Холър, за когото добре знаем колко неприятно се държи с враговете на клиентите си.:)

Като цяло не е от най-типичните романи на Конъли, няма я характерната методичност на разследванията, Сънсет и Вентура са заменени от небостъргачите и лепкавата влага на югоизточна Азия. Евентуалната поука от неочакваната развръзка би могла да бъде да не се бърза и да се внимава повече, когато нещата станат лични, защото тогава човек греши по-лесно и по-фатално.


Слушахме „Седем крачки до рая“ от албума на басиста Рон Картър „Скъпи Майлс“, полския тромпетист Томаш Станко с „Душата на нещата“, както и малко Арт Пепър.

Няма коментари: