четвъртък, май 22, 2014

Параграф 22 - Джоузеф Хелър

Имам слабост към измирски пъпеши.

Първоначалното ми впечатление беше, че от една идея за хубав виц, авторът е направил цял роман с неуточнени качества. Това ми беше трети опит да прочета книгата, който, за разлика от печалните предишни два, се увенча с успех единствено поради развитието на ината ми с годините, а не защото книгата е започнала да ми харесва повече.

Парадоксите в американската военна машина през Втората световна война се изтъкнати и засилени до степен на тържество на абсурда. В кратък вид това наистина е интересно и поносимо, но при обем от над 540 страници да четеш все едно и също – не искам на война, там е гадно, обаче не мога да си тръгна  – вече е меко казано досадно. Добре де, ясно, никой не иска доброволно да ходи на война.

Историята в този пръв роман на Джоузеф Хелър е донякъде автобиографична, защото през войната той наистина лети като пилот на бомбардировач В-25. Романът разказва за обитателите на американска военно-въздушна база на италианския остров Пианоза и техните странности, като на всеки е отделена по една глава. Обобщаващото е пилотът Йосарян, който през цялото време страда, понеже постоянно му увеличават нормата полети, които трябва да направи, преди да го върнат в Америка. Объркани хора с изпилени нерви, които вече вероятно не могат да се държат нормално и да реагират адекватно.

Фразата „параграф 22“ е останала като нарицателно за парадоксална ситуация без изход, в която някакво правило противоречи на самото себе си.


Тексасецът се оказа добродушен, благороден и обичлив. След три дни никой не можеше да го понася.
***
Това беше лице на човек със закоравяла почтеност.
***
Най-хубавото нещо у него беше жена му. 

3 коментара:

Магарето каза...

Вече три пъти я започвам тази книга и все запецвам на едно и също място! При поредния опит си я занесох в работата - реших, че там атмосферата е подходяща за такова четиво, но уви, все още седи непрочетена горката.

Не съм я отписала де! Преди две години обещах на приятелката от която я заех, че скоро ще я върна и не съм забравила! Оказа се, че тя е забравила, че въобще я е имала...

Анонимен каза...

тц тц тц...
всъщност и на мен ми беше трудно да я започна. мисля, че успях от третият път. но веднъж навлязъл ми пасна изключително много и в крайна сметка, това е една от книгите оставили ми незаличими белези (колкото и клиширано да звучи това).

Стоян Христов каза...

Честно казано, няма да е образователен пропуск, ако по някакво щастливо стечение на обстоятелствата вземеш та я пропуснеш.:)