сряда, ноември 02, 2016

Над дъгата 2 – Авторски колектив

Над дъгата 2 е книжка с комикси, нарисувани от авторите на някогашното списание и представлява сантиментално изкушение за онези, които напразно проверявахме по 100 пъти в книжарницата дали случайно не е излязъл предварително новият брой на списание Дъга. И досега голяма част от познанията ми за великите географски открития са от Дъгите... Ами Билбо и Фродо, колко хора знаеха кои са те преди Питър Джаксън да се развихри из Нова Зеландия? Ами ЕЛО-сите, Дарко, Добромир, Спартак? Ех, пуста е младост, мале...

Идеята за съживяване на безследно изчезналия качествен български комикс проблясна за кратко през 2012, когато се появи първата такава книжка – Над дъгата. Както може би не знаете, микроскопичният тираж е бил изчерпан почти веднага след представянето. А почитателите на това напълно липсващо по нашите книжарници изкуство не смеехме да повярваме, че отново ще се наслаждаваме на нещо толкова любимо. И чакахме ли, чакахме...

В тази нова книжка, която си самоподарих за рождения ден и изчетох на един дъх (голям формат, високо качество срещу 35лв), ще можете да прочетете за и от:
  • Патент 64246 от Сотир Гелев е май единствената история която има завършен вид – тайна организация, привлекателно алтернативна реалност и един обикновен сив човек, на когото му се случват супер странни неща.(!!!)
  • Еак Разрушителя от Евгени Йорданов - конанско фентъзи с един як, дето ги бие (!)
  • Краят на Бенковски от Владимир Коновалов - омръзнало ми е малко от темата за Априлци, а и стилът на рисуване не ми е от най-любимите (!)
  • Зона Б18 от Димитър Стоянов-Димо и сценарист Сотир Гелев - постапокалиптичо, приключения, сайфай (!!!)
  • Дамга от Петър Станимиров – отново фентъзи, но по-добро, изразително и даже заразително (!!)
  • Миташки и небесната джаджа от Румен Чаушев – прекрасно, уж детско, обаче с бясно действие сай-фай приключение от бъдещето (!!!!)
  • Тамара на Пенко Гелев – в Шедоуденс споменават, че се усеща дъх като от Междузвездни войни, и са толкова прави. Пустинна планета, изгнаници, властници, които спекулират с властта, помощ от неочаквано място, чуден стил. (!!!!)
Легенда:
! – зарибяващо
!! – супер е
!!! – баси якото
!!!! - АААААИСКАМОЩЕВЕДНАГА

Във фейсбук Над дъгата 2 също си има свое място, а ето тук пък има интересно интервю с един от авторите. Още заслужени похвали за същия проблясък при Стеф, Марин Трошанов и на страниците на Шедоуденс.

Чакаме Над дъгата 3 с едно-две предложения към авторите, пък те да си преценят доколко са удачни – дали не би могло да се снижи леко качеството на хартията и печата, ако това ще намали цената? А да излиза по-често, например няколко пъти в годината, а не веднъж на петилетка? А да се преиздаде първата книжка с изчерпания тираж?:)
 

Няма коментари: