вторник, декември 06, 2016

Пери Родан №1: Корпорация STARDUST – Карл-Херберт Шеер

Това е пълп фикшън – евтини книжки-списанийца, които са били на мода до към средата на миналия век, но в този случай са се наложили и утвърдили до нещо нетленно, което е над времето и пространството. Тогава е имало какви ли не – с военна тематика, супергерои, криминалета, уестърни, а този за Пери Родан е класически космически сай-фай. 

От 1961 до днес всяка седмица в Германия излиза нов брой на най-дългата фантастична поредица в света. Без прекъсване, 55 години. Над 2800 различни  книжки, над 2 милиарда продадени копия. Меки и твърди корици, комикси, електронни книги, аудио книги, филми и електронни игри, енциклопедии, изложби, конвенти – запълнен е целият спектър от форми, паралелни или последователни на основния източник – малките книжлета, съдържащи по една история за супергероя Пери Родан с големината на новела. По принцип поредицата май се категоризира като космическа опера, защото Пери наистина е със статут на супергерой, който винаги успява и се измъква невредим, пък макар и в историите да няма отказ от наука, дори напротив. 

Разбира се, целият този труд не е по силите на един автор и затова те постоянно се сменят, идват нови, завръщат се стари, гостуват звезди от жанра и е огромна чест да бъдеш поканен да напишеш един от броевете. Темите и предизвикателствата са очаквано много и най-разнообразни – близкия и по-далечния Космос, приятелите и враговете по разум, предизвикателствата пред (супер)интелекта и морала, космическите загадки, физиката и другите претенденти за званието „наука“, оръжията, мира, цивилизациите... Пери Родан не е море от теми и събития, а вселена.

Пери Родан №1: Корпорация STARDUST – Карл-Херберт Шеер

Историята в първия брой започва през 1971 с полета на майора от американските космически сили Пери Родан, който заминава със своя екипаж за историческо първо кацане на хора на Луната. Там обаче най-неочаквано се оказват откъснати от всякаква комуникация със Земята и заварват нещо огромно, което определено е рожба на чужд разум. В този момент приключенията им започват със 100 от място - контакт с представители на чуждата цивилизация, приети предложения за взаимопомощ, прибиране на Земята с един гостенин на борда и едно трудно за взимане решение - на кого да принадлежи цялото новопридобито знание.

Ето как се си представяли хората полета до Луната 8 години преди да се случи наистина:
  • Ядрено-химични двигатели с плутоний
  • Ръчна проверка на електрониката
  • Молекулярно уплътнена стомана
  • Изстрелване на цялото нещо от Земята, защото е много по-трудно и скъпо да се построи такъв кораб в орбита. Според книгата това би струвало колосалните $350 млн., а днес за толкова пари ние една отсечка от околовръстното на София правим, че даже и не ни стигат.:)
  • Дълбок сън на пилотите под наркоза до час преди полета, за да си починат по-хубаво.
  • Носене на огнестрелни оръжия на Луната, при условие, че не очакваш там да има друго освен камъни.
Пери Родан е изследовател, пилот, приключенец и страстен защитник на идеята за обединената планета Земя. Това е писано през 1961, а ние сега в една Европа за резил не можем да се обединим като хората, цепим се и си губим времето да реанимираме разпадащия се труп на национализма. Срамота!

2 коментара:

Анонимен каза...

Пери Родан е много, много интересна история. Просто голяма работа. Аз получавам списанията и до днес всяка седмица, но е трудно да успяваш да прочетеш всяка седмица новата история и мъкна списанията навсякъде, за прочета някой ред.На няколко пъти спирах абонамента, защото не смогвах да прочета всичко, трябва голяма дисциплина. Поредицата Нео към Пери Родан също започнах, но беше още по-трудно да се следят 2те истории. в Манхайм имаше 2011 г-50 години Пери Родн, събраха се автори на списанията и фенове, беше интересно.

Стоян Христов каза...

Много се радвам, когато срещам хора, които са истински фенове! Поздравления за вкуса и упоритостта, Пери Родан си ги заслужава, но аз си признавам, че чета максимум National Geographic веднъж в месеца и макар да е почти само картинки, пак едвам го изчитам.:)
А иначе сигурно е супер интересно да се иде на такъв конвент...