понеделник, април 09, 2007

Моят чичо Бенжамен - Клод Тилие


Попаднах на екземпляр с липсващи страници и петна от мухъл, иначе удобен джобен формат с финтифлюшки по корицата.
Бенжамен Ратери е лекар, бонвиван и ерген. Отдаден на свободната медицина (в един XVIII (?) век без осигурителни фондове) и приятната компания (добре подбрани приятелчета с вкус към дивеч и бургундско), успява да задлъжнее на всеки от сферата на услугите (любимо място ми е разплатата с шивача:). Житейската му философия не включва брак, а това амбицира скъпата му сестра (която в най-гневните си часове се заканва повече да не му глади ризите!)за търсене на жена. И всичко е уредено: бъдещият тъст - колега с шарлатански наклонности - предоставя с готовност пациентите, ловните терени и дъщеря си. Само че госпожица Арабела (шие гащи от дантела:) вече си има любим виконт, чието хоби са дуелите...

Тази история е поднесена по грузинска рецепта във филма "Не тъгувай".

5 коментара:

Стоян Христов каза...

На филма много съм се смял как го командереше сестра му.;)

lindyhopper каза...

Вярно, че във филма скъпата сестра натоварваше значително интонационната среда, но е било с изправителна цел:). Иначе с мъжът и единодушно и светкавично решиха, че за откупа на Бенжамен от затвора ще продадат най-свидното - лозето;). Пак в книгата изобилства от монолози на Бенжамен по ВСЯКАКВИ въпори:), които само чакат да бъдат драматизирани, ама режисьорите сигурно не са осведомени. В паузите на тия монолози се поглъщат печени пилета, а празнините се попълват с винце (бъдещето за Б е още ненанизано пиле на шиша за грил, а миналото са празни бутилки на маса с бяла покривка).

Стоян Христов каза...

Хехе, аз видях в уикипедията, че режисьорите не са дремали чак толкова, ама то е било отдавна, а сега не се харчат такива филмове.

lindyhopper каза...

Аз по си го представях на театър и то в сатирата:). Липсват ми пейзажи и динамично действие за кино. А и след филми като "Фанфан лалето" как убедиш публиката, че мускетарите са убийци, политически слуги и простаци:). Освен това кланът Дюма се е постарал да ги изчетка едно хубаво, както и да настани представата за "О'Арман" (любимата реплика на дамата с камелиите) като най-виcша форма на кавалерство. Чичо ти Бенжамен се явява на дуел с кутията за шах и никакви акули не е убивал с джобното си ножче, само хора оперира от време на време с негова помощ.

lindyhopper каза...

Вчера се бях настървила срещу мускетарите. Днес им прощавам. Само да не закачат Бeнджи, Закс и звездния принц.