петък, януари 11, 2008

Въоръжени мъже - Тери Пратчет

Това е книгата, в която Керът и Ангуа се запознават. И когато на сутринта той я вижда още по тъмно и грабва арбалета, тя пък избягва през прозореца.;) Това също е книга, в която Стражата се раздува неимоверно, което води до там, че в разгара на развръзката загива стражник, но всичко минава не особено драматично. Има и весел намек какво става с умствените способности на дълбоко замразен трол, което не е за изпускане. Ваймс си утешава мъката от напускането на Стражата с уиски, а пък лейди Сибил въздиша с възмутен тон: "Самюъл!".
А, имаше и един пасаж, който твърдеше, че само много богатите могат да ходят облечени както си искат, дори и това да включва торбести панталони с драконски курешки по тях и гумени ботуши.

If the Creator had said, "Let there be light" in Ankh-Morpork, he'd have gotten no further because of all the people saying "What colour?"

***

The Battle of Koom Valley is the only one known to history where both sides ambushed each other.

***

…Corporal Nobbs had been disqualified from the human race for shoving.

***

He was said to have the body of a twenty-five year old, although no one knew where he kept it.

***

The maze was so small that people got lost looking for it.

2 коментара:

Анонимен каза...

Това е Дъ Автора, така да се каже :D
Поради бавността, с коят Вузов издават новите Пратчети, започнах да си го купувам на английски. Тъй.

Стоян Христов каза...

Няма две мнения, Бу! Дъ уан енд онли, така да се каже.;)
Вузев отдавна прекрачиха всички възможни граници на човешкото търпение, обаче за съжаление моят английски не е достатъчно добър, за да мога да оценя цялата прелест на Тери в оригинал. Кефя се на отделните лафове и фрази, ама цяла книга не вярвам дали ще мога да преборя. Тоест, аз ще я премачкам някак, ама 100 на 100 ще пропусна много ценни моменти.:)

Апропо, добре дошла! Радвам се, че и при мен нещо ти е харесало, защото аз много(както сигурно си забелязала) се радвам на твоя блог и го рекламирам на вси страни.:)