вторник, ноември 24, 2009

Трофейни съпруги - Нина Кирики Хофман

Така, така, да видим какво имаме тук. През 2008-ма наградата Небюла за къс разказ е присъдена на Нина Кирики Хофман за точно този неин разказ, пубилкуван в сборника "Fellowship Fantastic". Каква е обаче тази особа, която не сме чували и защо така изведнъж печели световното по фантастика?

Такива въпроси бяха причината един случаен човек със здравословно силен интерес към фантастиката да се поразтърси из мрежата, да нахлуе в Уикипедията, да прочете няколко интервюта с авторката, да й разгледа профила във фейсбук и да обобщи следното:

Последните 25 години въпросната дама се прехранва чрез писане на разкази (над 250 бройки!) и романи, като същевременно обича да обучава американската студенция как да пише по-художествено. Защо обаче някой й е поверил такива класове? Оказа се, че е по съвсем проста причина - нейни творби са били финалисти по следните свети места: Nebula, World Fantasy, Mythopoeic, Sturgeon, Philip K. Dick, Endeavour, Stoker awards. Имала си крушката опашка, ама кой да ти знае.

Самата история звучи нежно и грижовно като от най-феминистичните години на Урсула Легуин, но без да е агресивна и да простее. Разказва за маниера разни величия от най-различни раси и планети да си набавят нови и нови съпруги, за да се хвалят и перчат с тях пред гостите си. Като цяло процедурата била доброволна, но понякога можело и да си купиш нещо по-екзотично за колекцията. Едни жени помагат на други жени, някой бяга, бива спасяван и всички заживяват мирно и щастливо заедно. Нищо особено революционно или драматично, но пък е разказано много приятно и е прочетено още по-приятно. Авторката разправя на едно място, че била впечатлена от разни неща в живота на жените на арабите и затова из разказа имало толкова много жени в семейство с един мъж, воали, източни аромати, завеси, килими и т.н. Не знам откъде е взела идеите за "плода, който свързва" (щом изядеш половинка от него и започваш да виждаш, мислиш и чуваш каквото вижда, мисли и чува човекът, който е изял другата половинка), но беше интересно.

Историята не е лоша, но чак пък за Небюла... Макар че като се замисли човек, това е награда, която се дава на писателя от други писатели и те може да са решили, че има харесва такъв маниер на изразяване, а самата случка не е чак толкова важна.

ps
"Трофейна съпруга" било истински исторически термин за обозначаване на случая, когато разни воини се завръщали вкъщи след походи из вражеските земи с някоя нова млада и привлекателна булка (с или без фередже). Това си е сериозна мотивация, ако искаш да накараш селските лузъри другия път да тръгнат с теб на война, освен надеждата да ги оставиш там да мародерстват на воля, разбира се.

Няма коментари: