четвъртък, юли 19, 2012

Мистерии – Алфред Хичкок

Една бърза вметка за предотвратяване на недоразумения. Това е сборник с разкази от различни автори, които са били събрани по вкуса на прословутия режисьор и издадени от него. Никога не съм чувал името на нито един от авторите, но толкова изпипани неща не си спомням от кога не съм чел. Майсторски построени, почти винаги с неочакван край. Знаеш, че ще има изненада и пак не успяваш да познаеш какво ще стане. И това в разкази с ограничен обем и брой герои.

Заглавието е избрано доста удачно, защото хората като чуят хорър или ужаси и си представят вампири, откачени серийни убийци, мозък и черва навън или други подобни глупости. А всъщност Хичкок е майстор и фен на напрежението и страха от неизвестното. Неговите герои в никой случай не са свръхестествени същества, а обикновени хора с нормални професии, които се държат необичайно или пък попадат в такива ситуации. Във всеки разказ обаче има поне по един по-изобретателен, независимо от страна на престъпниците или от страна на системата. Някой, който би изиграл по блестящ начин това, което му е раздадено, без външно да дава никакви признаци на какво е способен. Има истории за забутани градчета със задрямали, но прозорливи шерифи, за лакоми магнати с неверни съпруги, крадливи съдружници, бедни и алчни тарикати, изкуфели бабички. Мотивите обикновено са тривиални – страст и пари, ако не и страст за пари. И какво се получава? Нормални хора с обикновени желания, но ги осъществяват по невероятно интересни начини. Или пак по такива начини не успяват. Което за нас като читатели е еднакво удовлетворяващо, защото важното е да има тръпка.:)

Сега ми беше втори прочит, но ми направи впечатление, че най-много ми харесаха пак разказите, които ме бяха грабнали и преди 15 години – Аматьорът, Прашното чекмедже, На пет километра от Марлибоун, Часовник с кукувица, Вариации на един епизод...

На гърба на книгата внимателно ви пожелават:
Всепризнатият "крал на ужасите" Хичкок ви пожелава приятни писъци!

3 коментара:

Katt каза...

Така както ги описваш, изглежда сякаш разказите са селекция от списанието Alfred Hitchcock's Mystery Magazine То всъщност няма нищо общо с Хичкок, но разказите в него наистина къртят.

П.П. Има още една книга със селекция от това списание, която беше издадена в БГ преди около 5 години.

Стоян Христов каза...

Като се поразровех се оказа, че разказите са от Alfred Hitchcock's Anthology - 5 тома, издадени наистина от Alfred Hitchcock's Mystery Magazine.

Когато Хичкок е бил на върха на славата си, те са му предложили да представя тези книги с неговото име отгоре. Става дума за колекция къси разкази от популярни тогава автори на трилъри. Самият Хичкок не бил задължен да ги чете, редактира или да им пише ревюта. Работата му била само да си дава името и да прибира чек в замяна.

Мерси за забележката. Моята информация идваше от корицата на книгата, където явно някой леко се е престарал с рекламата.

Стоян Христов каза...

Други подобни български преводи на разкази от AHMM, които открих, са:
1) Избрано от колекцията на Алфред Хичкок, Плеяда, 1992
2) 50 години криминале, Бард, 2008