сряда, февруари 27, 2013

Пророкът – Джубран ал Джубран

За пръв път чух за Джубран като студент от едно момче от Сирия. Заедно стажувахме тогава на чуждо и за двама ни място и някак се оказа, че имаме сходни вкусове за книги, футбол, жени и много други важни за зелените ни глави неща. Та тогава той ми каза, че имало един тип, който е написал много прилични истини за всички тези основополагащи теми. Арабин, живял в Америка, писал отдавна, но със съвременни разбирания. Звучеше малко объркано и не в любимия ми стил, но какво пък, рекох си, и по препоръка прочетох точно „Пророкът“.

Колкото и да претендират, че обичат да имат собствено мнение, права и свободи, всъщност повечето хора предпочитат да им е предписано как да действат. Да им е казано точ в точ от някоя по-висша инстанция и да не му мислят много-много. Да имат мъдри хартийки в глинените си глави. Такъв менюъл, казват, е донесъл Мойсей от планината, такива са писали Ницше, Куелю и кой ли не, включително Джубран. Предписал е как е добре да се държи човек в основните житейски ситуации и какво да мисли по въпросите за любовта, смъртта, брака, децата, работата, яденето и пиенето, законите, приятелите, свободата, удовоствията и т.н. ... Ако беше живял 100 години по-късно, вероятно би се изказал и по насъщни въпроси като легализирането на марихуаната, абортите, диетите, гей-браковете, консервантите, наборната служба, силикона в бюстовете, растителните мазнини в сиренето, атомната енергетика, домашното раждане, шистовия газ и монополите. Няма майтап.

Преди десетина години познавах един млад сирийски програмист с много буден ум, който специализираше по темата Изкуствен интелект. Смешното е, че тогава от един институт с 200-300 души народ най-добре се разбираха един православен и един арабин с диалектически конфликтните имена Христов и Абдула (Abd-allah). Дано да е жив и здрав, защото в момента страната му има отчаяна нужда от хора със здрав естествен интелект.

Вероятно сте чували объркващата фраза: Вашите деца не са ваши деца. Е, от Джубран е.

Your children are not your children. They are the sons and daughters of Life's longing for itself.
***
Your friend is your needs answered.

Няма коментари: