петък, октомври 03, 2014

Детективи – Артър Хейли

Силен и завладяващ полицейски трилър с неочаквано и за мен отчетлив хепиенд. В типичния си маниер Артър Хейли се е задълбал в нова актуална тема – престъпленията и наказанията. Детективът от полицейското управление в Маями Малкълм Ейнсли е бивш католически пастор и настояща звезда в разследванията на какви ли не убийства. Най-голямо предизвикателство се оказва разкриването на сериен убиец, който необезпокоявано коли двойки пенсионери навред из щата. Зловещите престъпления обаче далеч не биха се изчерпали с неговото залавяне и смъртната му присъда - във Флорида ги пращат на електрически стол. Популярността, богатството и публичната власт може като фасада да изглеждат съвсем различни от вида, мотивите и действията на такъв звяр, но нищо не гарантира, че в страната, в която е по-лесно да си купиш пистолет, отколкото бира, популярните хора от екрана нямат и друга страна, тъмна една такава. Каква, на кого и как ще се измени творческата биография на детектив Ейнсли ще си прочетете сами. Ще ви хареса, обещавам.

В един момент маниерът на дозирано разкриване на престъпленията ми хареса толкова много, че го сравних с този на Майкъл Конъли. Разбира се, после сцените и развитието се промениха и Хейли се прояви като къде по-човечен оптимист. Няма лошо, аз също съм съгласен, че на добрите хора трябва да им се случват хубави неща. :)

Книгата е написана през 1997, което вероятно само потвърждава, че на Хейли не само не са му били свършили интересните теми (като имаме предвид, че пише от 50те), ами и е писал все по-завладяващо. Което обаче не е било за кой знае колко дълго, защото през 2004 е умрял, както си е спал в къщата му на Бахамите, бил е на 84.

1 коментар:

Orehovka каза...

На мен пък тази книга хич не ми хареса. :))) Хейли е имал добър материал да направи интересен детективски роман, но е вкарал някои доста противоречиви неща. Главен герой е ми се видя доста нагласен - свещеник, който внезапно спира да вярва в Бог и то защо - под напора на научните доказателства? Really? В училище научнте доказателства не са му пречили, но като възрастен изведнъж му сменят гещалта?
И остави устройството на света, но раздялата с църквата се оказа и коренна промяна на житейските ценности - явно такива неща като семейната вярност според Хейли могат да се практикуват само в рамките на религиозен мироглед и щом се откажеш от него - пайдос, Пенелопа! Тва атеисти, друговерци - мани, сигурно всичките се скъсват да изневеряват. :)))) И остави това, ами и чувството за отговорност и то отива на кино след раздялата с църквата - може жена ти да е бременна с ново дете, ама какво те спира да си намериш друга, светът е голям, особено за полицаи...
Злодейцата Силвия и тя много издишаше като персонаж и въобще на Хейли му личи че всичките му книги се пишат на конвейер и затова въобще не смята да задълбава да прави героите си достоверни.
Та толкова мрънкане от мен, хубаво е все пак че поне ти си си прекарал добре. :)))