сряда, септември 16, 2015

Живот и политика – Маргарет Тачър

В тази книга Маргарет Тачър разказва важни моменти от живота си преди да влезе в политиката, а и след това. Особено интересно може да ви бъде да прочетете как се правят избори в Обединеното кралство, как се работи в тяхната политика, за Фолклендската война, за срещите й с Горбачов, за икономиката по принцип, за войните на Балканите, за обединена Европа и даже за глобалното затопляне.

Все повече добивам вяра в правилността на простите християн-демократически ценности, които изповядва и г-жа Тачър. Либералното и по-социално мислене може и понякога да изглеждат по-хуманни на пръв поглед, но те водят до измамно благополучие само когато има някой друг, който да плаща сметките. И също така все повече добивам вяра в пълната погрешност на мнението й против Европейския съюз, еврото и смисъла от обединяването на европейските държави.

Сух и делови стил, винаги говори по същество, а твърденията й са подкрепени с факти. Силно его, което може би е задължителен елемент, когато човек иска да бъде успешен управник от такъв калибър. Тук-там се срещат нейни крилати цитати, които извадени от контекста изглеждат още по-силни и създават впечатление колко корав човек е била. Леко пренебрежителното отношение в някои от тях към джентълменството и мъжкото племе като цяло изглеждат особено безсмислени, ако човек е прочел книгата и е установил колко много дължи Желязната лейди на баща си и мъжа си. В цялата книга разказва как животът над бакалницата на баща й е създал правилното усещане за света и бизнеса, а не по-малка е била и важността на Денис Тачър за развитието й като човек и политик. Едва ли е за пренебрегване, когато човек борави с такива силни личности.

Не може да не направи впечатление, че успешна премиерка като Маргарет Тачър е по образование химичка, а не по-малко успешната Ангела Меркел, която дори според мен е още по-интересна и важна фигура, е физичка. Все пак, физика >>> химия, нали? :) Така че сега чакаме книга и за Меркел.

Да се чете само от заклети почитатели, не е художествено четиво.

Пророците от Стария завет не са се обръщали към хората с думи като: "Братя, искам от вас консенсус." Те са заявявали: "Ето, в това вярвам аз и това е изходът, който виждам. Ако и вие вярвате в същото, елате с мен."
***
Икономиката е толкова важна, че не може да бъде оставена само на икономистите.
***
Семействата и правителствата си приличат много повече, отколкото биха признали повечето политици и икономисти.
***
Няма по-добра школа за изучаване на пазарната икономика от живота в една бакалница на кьоше.
***
Въпреки че в Русия вече няма комунизъм, нито има шанс да се възроди, тя все още не може да се нарече "нормална страна".
***
Всички тези факти [от биографията му] нищо не ни говорят, с изключение на това, че г-н Путин е упражнявал професия, в която измамата и дезинформацията са всичко.
***
Златното правило е: всякаква правителствена намеса е проблематична, затова действай само когато каузата ти е доказана.
***
Задължението на политика, а още повече на държавника, е да служи. Отначало и докрай.

Няма коментари: