понеделник, декември 07, 2015

Партньори - Джон Гришам

Сам човек не е за никъде.

Много книги и филми разказват за изкушението човек да посегне към чужди милиони и безнаказано да се измъкне с тях. Тази не е от тях. Тази разказва какво се случва след това, когато най-накрая все пак те заловят.

Младши съдружник в голяма адвокатска кантора успява да измъкне 90 милиона долара от фирмата, да инсценира собствената си смърт и безнаказано да се измъкне нейде в топлите страни, където да се радва на нещата от живота. Не, с това не ви издавам нищо, защото действието на романа започва четири години по-късно, когато някой все пак влиза в дирите му. Той е нужен жив, защото всички (бивши съдружници, клиенти, застрахователи, частни детективи, щатска полиция и даже ФБР) търсят първо парите. Сумата е твърде голяма, за да му се размине просто ей така, по давност. Само че човекът не е случаен и е имал достатъчно време, за да измисли план на действие, който махни, че ще изненада преследвачите, той ще учуди и вас.

Адвокатски трилър от най-висока класа. Чел съм твърде малко от романите на Гришам, но и без да ги познавам ми се струва, че този ще да е от най-добрите му. Изненади, постройка, подготовка, дозиране на напрежението – всичко е безупречно премерено. Страшно интересно четиво, което се чете за отрицателно време. Спокойно може да се постави в категория "Задължителни".:)


Тримата имаха доста солиден опит в политиката и бяха научили един основен урок — трябва ли да предприемеш нещо, което може да се окаже непопулярно, действай бързо. Приключи веднага. Колебанието позволява на болното място да загнои. 

пп
Що за корица е това? Да не е сборник със закони?

Няма коментари: