четвъртък, юли 07, 2016

Немезида – Ю Несбьо

Всички цигани лъжат.

Хари още тъгува за колежката му Елен, която беше убита в „Червеношийката“, и продължава да рови по случая. Междувременно обаче се случват серия дръзки банкови обири, като в първия дори в жертва пада една от служителките в банковия клон. Обирът е изключително педантично подготвен и полицията не може да се хване за абсолютно нищо. Хари не може да се съсредоточи изцяло върху обирите, защото Ракел и Олег са в Москва заради делото за попечителство, а пък негова стара любов най-случайно го кани да се видят отново, просто „ей така“. Според чичо Ю есента в Норвегия е гадна и облачна, само че тези облаци са нищо, в сравнение с онези, които се струпват над главата на Хари, когато на другия ден след срещата със старата тръпка главата го цепи ужасно, не помни как се е прибрал и някои хора са открити леко „самоубити“.

Точно когато си мислиш, че това е развръзката - имаме някакъв намерен извършител, мотив и възможност, Хари винаги се връща към онези 1-2 нещица, които не пасват и нямат обяснение и подхваща съвсем друг вариант, с друго обяснение на случилото се и с други заподозрени. И после пак, и пак. Докато накрая вече няма нито едно нещо, което не пасва.

Хари Хуле е алкохолик. Не слуша хубава музика, не яде в готини ресторанти. Обикновено се владее, но житейските му провали понякога го надвиват и тогава се отрязва до безпаметност.

Сега я усети: жаждата. Опъваше крайниците му като впряг от обезумели кучета.

И последно, уважаеми г-н Несбьо, никога повече не прави така да оставяш най-интересното от резервната сюжетна линия за след последното изречение на романа. Ок, интересно ни е какво ще се случи и ще прочетем и следващата ти книга, но не е никак джентълменско да ни изнудваш така грубо.

Имам професия, плащат ми, понякога смятам, че върша добра работа — оставям някакви следи.
***
Жените винаги имат намерения за бъдещето.
***
Справедливостта е като водата, каза веднъж Елен. Винаги намира път. 

Няма коментари: