понеделник, януари 02, 2017

Ритуали на съзряването - Октавия Бътлър

Тази книга е посветена на Акин, почти човешки изглеждащият син на Лилит - главната героиня от първия том. Хората вече са се завърнали на Земята и започват да се борят за оцеляването си сред амазонската джунгла, само че разделени. Тези, които са избрали да живеят с извънземните са в едни селища, а сепаратистите-"патриоти" - в други. Животът на Акин, като един от първите родили се на Земята мелези, се стича така, че още от невръстна възраст започна да опознава и едните, и другите, проблемите, желанията, мечтите им. И решава да помогне, да даде шанс на хората, които не искат да споделят гените си с извънземните, да заживеят самостоятелно, необезпокоявани и да могат там да имат деца по старовремския си начин. За съжаление на Земята това е невъзможно и борбата на Акин е да убеди извънземните, че Марс може да бъде пригоден за целта. Цялото това лутане, опознаване и радетелстване за човешката кауза обаче е преплетено с личното порастване на момчето и много често премеждията, знанията, които придобива, и решенията, които взима, са съизмерими с периодите, през които преминава и се развива самият той. Какво ще се случи в резултат от нечовешките усилия и способности на Акин остава да разберем в последната книга от трилогията.

Очаквано отзивите в блогосферата за втората част от поредицата са видимо по-малко от нереално масовото внимание около първата. Интересни ревюта може да прочетете при Ирина, Книгозавъра и Антон.

Втора част от трилогията Ксеногенезис е в превод на Владимир Полеганов. Споменавам го неслучайно, защото именно благодарение на неговите похвали и препоръки, както и тези на Джовани Чемишанов, аз изобщо открих авторката и романите й. А те, романите, не са нещо, което може току-така да бъде пропуснато. Благодаря, момчета!:)

И "Колибри", топката все още е във вашето поле, обещаното го чакаме като завещано: "Имаго" кога ще излезе?:)

Няма коментари: