понеделник, декември 14, 2020

Хобит (Билбо Бегинс, или дотам и обратно) - Джон Р. Р. Толкин

В уютната дупка в земята, в която живее хобитът Билбо Бегинс, се явяват като неканени гости един магьосник, който обикаля по селските панаири да прави заря, и тринайсет непознати джуджета, които пък отиват да си върнат наследственото съкровище, пазено в опустошен дворец от кръвожаден дракон. За голяма изненада на Билбо, той е представен на джуджетата като професионален разбойник, макар всъщност да му изглежда, че го включват в групата само за да не са фатална бройка. Уж прибързано и с първоначални съжаления, приключението увлича и него, и читателите, докато не пренася всички ни през невероятни премеждия, опасности и триумфи, за да се завърнем накрая всички обратно вкъщи. Или почти всички и почти същите, защото само пътешествията помагат дори на най-малките да израстват и да вършат гигантски дела.

Някои книги са толкова прекрасни, че човек изпитва нужда да ги препрочита от време на време. Вече ти е добре известно какво ще се случи накрая, но важен е пътят дотам и обратно. Образите, които си припомняш с всяка страница, настроенията, смешките, а понякога и звуците, ако си попаднал на аудио книга.

Освен епохалното си значение на предистория на „Властелинът на пръстените“ и всичкото останало фентъзи на земята, този роман си има и своя собствена същност, своя физиономия и външен вид, които за известно мое разочарование не са били усетени за важни в екранизацията на Питър Джаксън. Прекрасни са филмите му, но те са някак нетипично бойни, агресивни, от тях хлуят смелост и мускули, а не размисли за забравени носни кърпи, разноцветни джуджешки качулки и изобилие от домашни манджи. Но от всичко домашно, уютно и нормално, което се е изгубило във филма, най-много ми липсваха песните на персонажите, защото за да пее един човек, значи душевният му мир е в равновесие.

Аудио книгата е прочетена от Диа Мантова и аз не мога да се сетя за по-подходящ глас и име на четец, който да ви поведе на пътешествие за джуджешко съкровище.

Прочетете тази малка, но така прекрасна и човеколюбива книга, по моята мярка това е по-задължително четиво от цялата учебна програма в българската образователна система, а ако случайно вече сте я чели, прочетете я пак.:)

Няма коментари: