вторник, октомври 24, 2006

Светове - Владимир Зарев

Владимир Зарев. Отначало мислех да пиша по вдъхновение, ама за всеки случай рекох да поразровя, за да разсея първоначалните подозрителни съмнения. Като я захванах тая книга имах разни чуденки какъв е тоя, как така изведнъж бухна такава грамадна книга на пазара, защо няма коментари. Все пак, на картинката имаше някакъв човек на възраст, не може това да му е първият роман, пък и така да е, издаващите писатели в България не се толкова много, трябваше все нещо да съм чул. За да не насилвам работата обаче, тук ще пиша само за книгата. Ако много държите да си развалите впечатлението, питайте гугъла кои са световете на Владимир Зарев.
Книгата е средна работа според мен. Има добри страни, но и някои неприятни (поне за мен). Вярно е, че е готова за филмиране и не бих се учудил, ако стане приличен филм. Ще поживеем и ще видим…
На моменти обаче ми се стори преразтегната, като че писана за обем. На други места пък лъхаше прекалено силно на его, Юнг и отнасяне на авторовата мисъл някъде в неясните тютюневите облаци на високото самомнение. А пък си имаше и откровено недодялани места. Груби сцени бол… Не ми хареса и колко голямо внимание беше отделено на алкохолопиенето. Тия ракии някак не ми се вписваха, или поне не в такива количества. Не беше в духа, който например Ремарк докарва… И при него се пие много, ама там е друго. А пък циганите на пътя за морето бяха като пришити с електриков конец.
Хареса ми, че представяше що-годе вярна картинка на едни смутни времена, за които може би още няма свястни хроники. Хареса ми разминаването на финала, а също и че авторът все пак намери как да свърже толкова различни светове.
И ако не бях прочел кой е автора, щях да дам даже 75% одобрение. Предубеден съм, това е…

2 коментара:

Unknown каза...

Здраво Цонко :)

Гледам, сакаш научна-фантасктика (Sci-Fi). Јас исто така сум фен на таа тема..

Дали си ја читал книгата на Артур Клард: "2001 - Одисеја во Космосот" ?

Поздрав Лазар

Стоян Христов каза...

Здраво Лазо!:)
Правилно си се ориентирал, фантастиката си ми е голяма слабост. Да си кажа честно, срам ме е леко, че още не съм чел "Одисеята" на Кларк.:) Един приятел ми я похвали преди години, ама още не съм стигнал до нея, но щом и ти я препоръчваш, ще се заема по-сериозно. Все пак, ако и литературния ти вкус е като музикалния, това вече значи "много добро".;)
Бъди здрав!