събота, февруари 10, 2007

Дядо Прас - Тери Пратчет

Проба, шест, шест! Включване от детския отдел на читалнята.
Ще ви разкажа за Дядо Прас. Нищо, че наближи Заговяване. Кой е казал, че Възкресение се чете само по Великден?

Тук за пръв път се срещнах със Сюзън. Няма как да не ви е симпатична с добре скроеното палто, ръжена ... и безпогрешните възпитателни методи. Ако не сте родител, но имате поне малко неделна гувернантска практика, ще се съгласите, че децата не са aнгелски създания, които миришат на мляко и прах за пране. В такива образи се стараят да ги превърнат майките поне в празничен ден. През останалото време децата са просто малки човеци с голям инат и собствено мнение по въпросите за храненето, спането, игрите и всички животоподдържащи дейности. Книгата е повече от резюме на Др. Спок. В нея ще намерите определения на понятията
- Светъл празник,
- Подарък,
- Благотворителност,
kакто и отговор на въпросите
"Защо мисълта « Можеше да е и по-зле. » е равна по енергийна стойност на « Надеждата е най-добрият ти приятел.»? " и
"Щеше ли да протестира ангелският синдикат, ако линейките пристигаха на време ?".

Когато действието набра скорост, обстановката заприлича на open bar: изпити xxx вермута и наоколо оповръщано. Тогава се явиха сладурите от НУ – свежи и неподравени. За чорапите не им съчувствах до миналата седмица, когато след преобличане за The Blues Sisters загубих един с ликра (с чорапогащниците е по-кофти, защото ако липсва нещо, се оказваш бос и с двата крака едновременно :).

Може би ще откриете още безброй препратки, но това зависи предимно от вас и мaлко от онези “диагонални светлини на зимните следобеди”… ;) Приятно четене.

Бонус трак: не прахосвайте в преговорите с децата изречението «Ще ти кажа една тайна.» извън форсмажорни условия. Действа силно ограничен брой пъти.

5 коментара:

Стоян Христов каза...

Манифик! Има и още за Сюзън и нейните възпитателни методи, обаче ще трябва да се приготвиш за много ходене из времето напред-назад. Казва се Крадец на време и на мен ми беше много приятна.

almaak каза...

Крадецът на време е убийствен, да! Супер много ми хареса учителя Лу-Дзе! Уникум просто!

'Ма и Сюзън си я бива, спор няма! Все пак потеклото си казва думата ;-)

lindyhopper каза...

Няма проблем за ходенето из времето. Още в "Джони и бомбата":) имаше такива фокуси.

Потеклото добре, а пък образованието..;)!

alvin каза...

Лу Тце е симпатяга, но преди "Крадец на време" прочети "Малки богове".
Тая книга мога да я хваля докато съм жив.

lindyhopper каза...

Нещото е сторено преди да е речено:). Така Могъщ Овес не ми беше напълно непознат, когато пристигна за кръщенето на малката Есмералда. Но оставям хвалбите на майсторите им...