събота, януари 30, 2010

Пътища в светлината – Михаел К. Иволайт

Тази светлина от заглавието не бива да подвежда. Това всъщност е една доста тъмна и мрачна история. Мрачна, не защото действието се развива слез залез слънце, а защото те потиска и натъжава. Няма от никои от познатите ми чудовища, няма и от смехотворните и така модерни напоследък вампири, а само обикновените жители на крайбрежния град Армагост. Действията на хората вътре обаче са такива, че всеки не особено изобретателен диктатор, който в свободното си време обича да се развлича с някаква форма на геноцид, има от какво да се поучи.

Идеята като че ли е да се зададе един основен (може би философски?) въпрос и от него да произтичат останалите. Ако по някакъв начин човечеството вземе че успее да постигне безсмъртие и всички бъдат заразени с този вирус, кое мислите, че би станало основна цел и смисъл в „живота” на безсмъртните? И докато следим съдбата на главния герой и борбата му с основния въпрос, сами да си задаваме и отговаряме на съпътстващите. Много размишления, стряскаща жестокост, осезаема тъга, малко и протяжно действие, почти никакви разговори.

Една от финалните фрази в новелата е: „С това, че смъртта отново е окончателна, тя връща смисъла на живота ни.” Което извадено от текста е доста общо и даже звучи тъпо. Обаче ако си изчел внимателно една доста черна версия на свят, в който никой никога не може да умре, нещата стават по-различни. „Пътища в светлината” внесе смут в тийнейджърската ми мечта да искам да живея вечно.

Произведението излиза в сборника на Волфганг Йешке „Любовта на влечугите” и печели Немската награда за научна фантастика за 2002 в категорията „Къс разказ”.

8 коментара:

Христо Блажев каза...

Звучи много интригуващо. Даваш ли я за прочит? :)

Стоян Христов каза...

Давам, ако четеш на немски, цъкай директно върху заглавието на поста. Ако не четеш, аз сега се пробвам да направя някакъв аматьорски превод на български и като го приключа, мога да ти го пратя. Това мога да предложа, на хартия го нямам това.:)

Весело прекарване довечера и поздрави другите книжни червеи от мен.:)

Unknown каза...

Здравей! Постът ме заинтригува. Отново. :)Дали бих могла да се наредя на опашката?

Стоян Христов каза...

здрасти и ти:)
никакъв проблем за опашката, такъв е само довършването на превода понеже не съм от най-бързите и умели преводачи:)

Анонимен каза...

Трябва да проверя:)

Nightwish El каза...

От него съм чела една доста интересна книжка:
"Последният ден на сътворението".
Имаше някакви пътувания във времето, доста интригуваща беше...
:)
Весел ден!

Стоян Христов каза...

Може би е тази?:)

Nightwish El каза...

Божеее - същата е!
Хе!
Моята е по-оръфана...
:)