сряда, юни 09, 2010

Ерик – Тери Пратчет

Изумително скучни неща като „Фауст” и Троянската война, глупостите на Данте за ада, откриването на фалшиви Индии, творенето на светове и куп други популярни митове и легенди (които е логично човек да е успял да намрази стабилно и от сърце още в невръстна училищна възраст) могат да бъдат осмени като едното нищо. Достатъчно е с тях да се заеме Пратчет.

Този сектор от Света на диска е издаден през далечната 1990, аз го четох 10 години по-късно и ми се струваше, че Ринсуинд ми е най-малкото състудент. Сега, след още 10 години, откривам други забавни моменти. Номерът в много от смешките на Пратчет е, че трябва достатъчно добре да познаваш това, с което се подиграва, за да схванеш иронията в пълнота. А в този случай никак не е трудно, защото всичко малко или много е било част от задължителната учебна програма. Забавно беше.:)

Поли иска континентче.
***

В джунглата на централен Клетч действително има изгубени кралства на тайнствени амазонски принцеси, които пленяват изследователи от мъжки пол, за да ги подложат на специфично мъжки задължения. Последните са действително буйни и изтощителни и жертвите без късмет не издеянват дълго*.

[* Става така, защото задължения като да поставяш щепсели, да ковеш рафтове, да проверяваш странни шумове по таваните и да косиш полянки постепенно могат да износят и най-здравия организъм.]

6 коментара:

Nightwish El каза...

Тази книжка си я купих заради картинките!
:)
Но не бях дорасла, за да я разбера... Иначе Смърт много ме кефеше...
Сега след години отново преоткривам Пратчет. Въпреки, че умственият ми багаж е почти същия...
:)

Alhzar каза...

Пак се срещаме Ел, и донякъде ми идва да ти кажа, че Пратчет не зависи от багажа. Идея си нямам от какво зависи, но в Анкх няма и особено значение.

Така, че или четеш или мреш, друг избор няма.

Стоян Христов каза...

Оказа се, че всъщност ужасно много неща зависят от Багажа.;)

Христо Блажев каза...

Една от най-добрите от поредицата, вдъхнови ме адски много :)

Анонимен каза...

В смисъл, като как те вдъхнови? Написа трактат, или изпя нещо?

А

sfury каза...

Хехехе, и аз си спомням че я взех заради картинките, а резултата е че една дузина години по-късно имам цял рафт с Пратчетовски неща и продължавам да добавям нови. :)

Багажа е пич! Само Ринсуинд ми е по-любим. ;)