понеделник, януари 02, 2012

61 часа – Лий Чайлд

Книгата беше със специална препоръка като най-добър криминален роман на миналата година от ето тук (всъщност беше от един чудесен блог, който за съжаление вече май не съществува, но авторката е същата). На същото място може да се види за какво става въпрос най-общо. А това е моментът с наградата:
Като се поразрових, излезе, че Лий Чайлд бил всъщност британец, нищо че ползва такъв подвеждащ псевдоним и историите за любимия му герой се развиват все в Щатите. Приключенията на Джак Ричър ми бяха непозната територия и затова малко се изненадах от леко клиширания му образ, но пък всяка подобна поредица си иска своето и трябва да има изявен супер-герой – висок, як, непретенциозен, борави с всякакви оръжия, има ум като бръснач и някаква необяснима странност за чар. Джак Ричър няма дом и багаж. Живее просто така. На няколко дни си купува нови дрехи и хвърля старите, защото е изчислил, че поне за момента разходите за къща и пералня надхвърлят тези за нови дрехи.

Доволен бях от себе си, когато преди Джак се сетих, че шерифът е нашето момче, и че в старата сграда всъщност няма инсталация за производство на амфетки. Не ми дойде на акъла, че са стари държавни запаси, просто защото не знаех, че през войната официално са давали на пилотите дрога, за да ги държат във форма през дълги дежурства.

Книгата не блести с кой знае какви оригинално измислени неща като герой, местопрестъпление, оръдие или мотив, но пък е образцов пример за това как трябва да се изпипва един трилър. Изключително майсторска изработка. Премерено напрежение на точните места в правилните дози. Неизвестност, неочаквани опасности, причинени от мексикански престъпен бос и неговия таен наемник, и тук-там дупки от старинни револвери .38 калибър.

Плановете на аматьорите обиждат професионалистите.
***
В деветдесет и девет от сто случая надеждата е просто губене на време.

***

Плановете отиват по дяволите в момента, когато проехти първият изстрел.

6 коментара:

Unknown каза...

Получих я като подарък за рождения си ден, но още седи на рафта. Твоято ревю ще я придвижи напред в плановете ми :)
Честита нова година!

Стоян Христов каза...

ЧНГ и на теб! Мисля, че ще ти хареса, въпреки, че май съм издал някои тайни от сюжета.:)

Анонимен каза...

Здравейте, поредицата за Джак Ричър ми е любима. Филма с Том Круз малко развали впечатлението, но какво пък. Имам въпрос към вас. В една от книгите /61 часа/Джак е затрупан в едно подземие. Пише ,че има продължение, но не мога да открия в коя книга е това продължение.
Ако имате инфо,моля изпратете ми заглавието на книгата на mirenas@abv.bg
Предварително благодаря

Стоян Христов каза...

Здравейте,
радвам се, че историите за Джак Ричър Ви харесват и на Вас. Наистина е доста нелепо да изберат точно запъртък като Том Круз да играе двуметровия герой, но както и да е, ще го преживеем, стига да продължат да правят филми по книгите на Лий Чайлд.:)
Относно подземието, наистина не мога да помогна особено, просто защото съм чел само няколко от романите за Джак Ричър и нямам представа дали наистина тази вметка е намерила място в някоя от по-късните книги. Хронологически в поредицата след "61 часа" следват "A wanted man", а след това и "Не се връщай", която тази година излезе и на филм и в която споменатата в "61 часа" майор Търнър, наследничката на Ричър в 110-та, има съществена роля. Май само това знам по въпроса.:)

Анонимен каза...

Един сайт твърди, че продължението е "Време за умиране". Започвам я с нетърпение!

Unknown каза...

Време за умиране!