сряда, февруари 01, 2012

WWW.MUTANTI.COM – Кръстьо Кръстев

Имам фантастична версия за образованието на бъдещето. Когато един ден в далечното и съвършено бъдеще учебниците на децата бъдат прочистени от овехтелите и безвкусни автори, с които са пълни сега, и овакантените места бъдат заети от забавни и смислени съвременни майстори на перото, един от тях без съмнение ще бъде Кръстьо Кръстев.

Кой е той?
Завършил съм журналистика в Софийския университет - една специалност, която не ме научи на нищо хубаво, освен на това какво мисли Ленин за печата. Все пак, имахме един преподавател, когото много обичам - проф. Стефан Брезински; той ме научи къде се пише пълен и къде - кратък член, къде се слагат запетайки, и това ми върши работа и до ден днешен. Иначе, винаги съм се занимавал с писане на разкази и фейлетони.

В тази електронна книжка Весел Цанков е събрал и сглобил перипетиите на мутанта Крум, които иначе Кръстьо Кръстев е издавал като отделни фейлетони. Идеята да се разкаже смешна история подобна на действието от играта „Принцът на Персия” прилича на повестта на Виктор Пелевин „Принцът от Госплан”. В този случай обаче фонът не е запустял институт, а боклучава България от разцвета на прехода.

Честно казано, когато във вестник „Стършел” излизаха неща за Крум, аз ги прескачах без да се замислям особено. Струваха ми се леко пресилени и като че ли излишно ми натякваха за нещастията на съгражданите ми от корабокруширалата ни държава. Сега ми харесаха, но въпреки всичко ми се струва, че това не е най-доброто му постижение и може да се отложи или поне да не започваме с нея запознанството си с Учителя под Редутския кедър.

Fuck! - каза той, за да не се чувства самотен.
***
Човекът пъхна пръсти в устата си и изсвири химна на Европейската общност, известен също като Ода на радостта от глухия немски композитор Бетовен, по стихове на немския поет Шилер, който също не е бил лишен от физически недостатъци.
***
Ракия! - викна Кросното - Повече ракия!
***
- БЕМ ГО! - казва Евстати - Докога ще ги гнявиш тия мръвки у тоя тиган! Заприличали са на кюмюр!
Жена му Памела, в оригинал Цеца, изразява с гърба си презрение по метода на Станиславски.
***
И ЩЕ СЕ ИЗПЪЛНИ ВСИЧКО, КОЕТО Е КЛИКНАТО!
***
Какво можеше да се прави с една Принцеса? Да бъде открадната, да бъде омъжена насила, да бъде оставена да се превърне в стара мома, докато се търкаля из възглавниците и се посипва с пудра захар от локума си.
***
Беше една от онези есенни утрини, когато небето се вдига високо и всичко добива прелестна яснота и контраст като картина на японски монитор.

6 коментара:

Анонимен каза...

Доооста добри цитати, БЕМ ГО!

А

ПП. Дай да чета :)

Стоян Христов каза...

Книгата няма хартиен вид, в електронен можеш да я намериш на посочените линкове или да ти я пратя.

Анонимен каза...

Любопитно четиво!

Прочетох първите две глави от книгата. Става за зарибяване на пораснали тинейджъри, който до този момент не са прочели нищо през живота си. Но подобни безгрижни екземпляри не биха прочели дори и тази книга ако им е за домашно от училище.

А и в часовете по литература, човек би трябвало поне да си обогати речника!

С риск да прозвуча като консерва лично аз бих предпочел мутантите на въпросният Кръстьо Кръстев да не влизат в учебника по литература.

Виж ако се въведе час по "Практическо оцеляване в живота" по темата "политическа и житейска сатира" нека се четат негови фейлетони и карикатури, но часовете по литература са твърде малко за бедна на думи сатира и забава.

Горан
Goran.blog.bg

Стоян Христов каза...

Никой не предлага мутантите да влизат в учебниците, освен може би в тези по биология.;) Говорех за съвсем други неща от творчеството на КК, човекът е написал такива разкази и фейлетони, че направо да ти падне шапката. А пък някои от кратките му мъдрости в източен формат са направо безценни.:)

Анонимен каза...

Точно това им е хубавото на коментарите, че човек може да си доизясни темата.:-)

И аз мисля, че часовете по литература трябва много да се променят. Но ми се струва, че това може да стане само когато се промени начина на преподаване и се подобри фалшификацията на учителите.

Поне за часовете по литература, изкуства и математика, учителите трябва да преминават през специална допълнителна подготовка. (Курсове по детска психология, игрови тренинги, реторика, история на изкуствата.) Трябва да имат и поне малко житейски опит.

Ако учителите са на ниво, дори учебниците по стара българска традиция да не са стока, на децата хем ще им бъде интересно, хем нещо ще научат.

Горан

Анонимен каза...

Уф, а аз трябва да си поправя правописа, защото е ужасен.

Горан