неделя, март 17, 2013

Коледата на Поаро – Агата Кристи

Криминален роман, демонстриращ качествата, които са прочули жанра: кратък (230 страници), лек за четене, без дълбокомислени размисли, без драми и интриги, а само заплетена криминална загадка. Кой от всички наследници и гости в имението е заклал богатия дядка баш на Коледа? Мотиви, оказва се, имат всички, а възможност – никой, защото вратата е заключена отвътре. Привидно безнадеждния случай Поаро традиционно разкрива само чрез разговори с всички заподозрени. Можем лесно да проследим с него рушащи се алибита, новооткрити факти и улики, чрез които сами да стигнем до решението на логическия пъзел. За съжаление този път аз не познах кой е убиецът, макар всичко да ми беше пред очите. (Ако не искаш да си развалиш изненадата, не чети до края на абзаца!) Многото изтекла кръв показваше, че убийството е станало поне час преди да намерят тялото, а не когато е проехтял викът. Така последният, който е бил по това време при дядката, е най-вероятният извършител и оставаше само да се огледаме какъв би могъл да бъде неговият мотив. Тогава щяха да ни направят впечатление забележките за приликите му с портрета от младините на стареца. 

Кратка и забавна литературна версия на рубриката със загадки „Решава логиката” от древните списания "Космос". Може да се чете по Коледа, а може и по Заговезни. Може във влак, на море, летище, а може и вечер за приспиване. 

Корицата за пореден път остава без коментар, само бих искал да попитам художника, ако той види такава корица на книжарски щанд, какво би било първото му желание: 
а) да си я купи веднага;
б) да плюе в пазва и да се прекръсти три пъти.

Няма коментари: