сряда, юли 15, 2015

8 1/2 разкази – Даниел Вълчев

Минисборник с разкази от бившия образователен министър и настоящ професор по право в СУ Даниел Вълчев. Много хора в образователната сфера още пазят негативните спомени от надменното му отношение като министър (нали се сещате как двамата с феномена Орешарски разваляха „седенката“ по време на най-голямата и продължителна учителска стачка през 2007) и тази книжка не помага особено да се оправи впечатлението.  

Но да се съсредоточим все пак върху разказите, които са 8 на брой и като цяло са приятни, с известно оригинално зрънце, но даже и без такова пак е хубаво да се прочетат. Обикновени истории без претенции за обикновени хора. Историите най-общо се разказват за угрижени бабички („Сърцето й трепна“), езикови недоразумения („Дебюси“), туристи, които мечтаят за плажа отвъд река Резовска, за студенти, пенсионери, загадъчни стари бръснари и други хора. Най-общо, пак казвам, се разказват за хората. Няма да изпопадате от смях, да се впечатлите от стил и език или да се шашнете от невероятните съдби на героите. Понякога не е лошо да се четат и истории за по-обикновени хора.

В една от историите с главен герой Лазар Георгиев в един момент почнахме да го наричаме Марин, но това са дреболии. Както и това, че не става ясно защо е избрано заглавие "8 1/2 разказИ"

Някои от разказите можете да прочетете в страницата им във фейсбук.

Няма коментари: