сряда, юли 01, 2015

Туристически забележителности в Панагюрското Средногорие - Владимир Натов

Този сборник с туристически маршрути из Панагюрския край е издаден през 2014 с финансиране от община Панагюрище и като такъв е едно от малкото полезни неща, които съм видял досега от тяхната инициатива за подпомагане на местните творци.

В книжката са подробно описани 17 популярни дестинации, по които човек може да се разходи около града. За всеки от маршрутите са дадени карта, характерни точки с GPS-координати, снимки и кратка историческо-географска справка за района или забележителността. Описани са пътищата и пътеките, маркировките, хижите и заслоните и са дадени телефони за връзка. Информацията е поднесена компетентно (авторът е председател на дружеството за алтернативен туризъм "Павел Делирадев"), в практичен вид и ще бъде полезна на любителите туристи. Единственото важно нещо, което според мен липсва тук, а по принцип се указва във всички подобни текстове с туристическа насоченост, е ориентировъчната продължителност на прехода, измерена в часове. Това помага доста, за да знае човек дали изобщо да тръгва, както и да прецени как да се движи.

В заключение вече съм си набелязал няколко по-интересни, по които не съм минавал доста отдавна, а за един от тях дори имам предложение за лека корекция, за да стане още по-приятен.:)

Няма коментари: