вторник, януари 13, 2009

Гонения срещу хакерите. Ред и хаос по електронната граница – Брус Стърлинг

I can see a future in which any person can have a Node on the [Internet]. Any person can be a publisher. It's better than the media we now have.
It's possible.


Mitch Kapor


Това е документална книга, а не роман. Обаче безпрецедентността на събитията и драмите на пионерите и от двете страни на електронната граница са това, което я прави по-интересна за някои хора от много измислени електронни уестърни. Тук хитрите смелчаги не крадат добитък, за да го прекарват от другата страна на Рио Гранде, те дори нищо не крадат, но не така мислят благородните шерифи, които ги преследват като империалисти. Разказаните истории на първите млади американци, обвинени и осъдени за “хакерство”, сигурно ще са интересни на тези, които знаят, че на покрива на училището няма басейн с олимпийски размери. А любопитството не трябва да е наказуемо.

Много хора са се вдъхновили от тази книга на известния писател фантаст Брус Стърлинг и сред тях е бил и Кори Доктороу, също раздаващ го писател, който с разрешението на автора чете цялото нещо като аудио книга тук. Струва си да се проследят записите от неговия “подкаст”, има доста ценни коментари.

Книгата разказва за историята АТ&Т, основен задкулисен играч при преследването амриканската младеж, която се била научила как да избира безплатни лонг-дистънс разговори за без пари, за да може да черпи познание от чуждестранни или другощатски бибиеси. Разказва за прословутата операция “Съндевил”, за легендарното списание “Фрак”, за идолите на тогавашното хакерство Legion of Doom, за Фрай Гай, Ървил, Лефтист, Профет, Найт Лайтнинг, Търминъс, Кайри, Мич Кейпур. За техните арести, процеси, присъди. За тези, които са ги преследвали, за методите и резултатите им. И, разбира се, за Е911, крайъгълният камък, документът, на чието копиране от базата данни на АТ&Т се основават всички последвали хайки, всички разбити врати, изплашени родители, конфискувана техника, десетки хиляди дискети, колосални съдебни разходи и дори присъди. (Като на всичкото отгоре, тази безполезна глупост даже не е била секретна, а се разпространявала в бюлетина на компанията срещу 13$.)

И всичко това започва от един дефектен софтуер на АТ&Т, който сам, без чужда намеса, блокира линиите на половин Америка на 15ти януари 1990г., денят на Мартин Лутър Кинг. Права и свободи, а, още малко ще кажете и че нямате сестри?;)

Препоръчвам, но е само за любопитни. Аз дълго я търсих заради намеци тук и там.

3 коментара:

Анонимен каза...

много време се чудех, за чий им е било да слагат break в IF условие и да прекъсват цикъла. то всъщност не било точно така, както Брус Стърлинг го описва. по-весело било.

;-)

Стоян Христов каза...

Ако там има някаква смешка, не разчитай да я хвана, противоестествено ми е.:)

almaak каза...

да кажем, че... в действителност грешката е доста по-елементарна, отколкото е описана в книгата (то там е доста мъгляво обяснено). толкова елементарна, че чак започва да ми се струва, че разказът е скалъпен. за всичко е виновна световната конспирация ;-)