четвъртък, май 03, 2012

Христо Ботйов. Опит за биография - Захари Стоянов




Сиромаси турци, колко ги късаше тях простотията!

Или защо не ставам прав, когато пуснат сирените на 2ри юни.

Изпитвам огромно уважение към Захари Стоянов и то само по две дребни причини – заради нещата, които е избрал да разкаже, и за това как ги е разказал. Продължавам да се удивлявам как може нещо написано не миналия, а по-миналия век, да бъде измайсторено с толкова прекрасен съвременен хумор, колкото и две талиги днешни телевизионни сценаристи не биха могли да докарат. На всичкото отгоре е доста чудно как неговата истина за пътя, истината и живота подозрително добре съвпада с моята. Особено по въпроса защо не харесваме лицето Христо Ботьов Петков.

В цялата книга Захари много тънко и изкусно пързаля Христо Ботев по всяка възможна хлъзгава и леко наклонена тема. Абсолютно съм убеден, че дори и Ботев да беше жив и да му потърсеше сметка за обидите, нямаше да има и една едничка дума, за която да се хване. Уж всичко е написано с почит и за възхвала, но всъщност звучи така изобличаващо, че и на  най-пропадналия безделник не би му било драго да се пишат такива сведения за крадливата му и безотговорна натура.

Непременно трябва да се отбележат дейностите, с които се занимава Христо Ботев от навършване на пълнолетие нататък. Това са факти, които са потвърдени от собствените писма на Христо, както и от негови съвременници, цитирани от автора на книгата:
  • Краде на едро и дребно, включително прибори от кръчмите, дрехи от закачалките в читалището, пари в брой от училищното настоятелство.
  • Хулиганства и мами за финансова облага много хора из редица руски, румънски и български градове.
  • Извършва контрабанда през границата с Румъния.
  • Организира и провежда обири с взлом, включително се проявява като касоразбивач.
  • Сече фалшиви монети.
  • Заплашва с оръжие и изнудва различни хора в Румъния за пари и облаги.
  • Извършва въоръжени грабежи.
  • Нееднократно лежи по затворите, където се бие със затворниците и ги принуждава да му дават различни неща за по-комфортен престой.
  • Взима назаем пари, които „забравя” да върне.
  • Гладува и мизерства само защото не желае да работи за изедническата класа. Оставя в същото благословено състояние на пост и молитва майка си и бременната си жена с дни.
  • Възхищава се от и подражава на френските комунисти и руските анархисти.
  • Проповядва революция чрез избиването на всички заможни хора и цялото религиозно духовенство.
  • Чрез различни спекулации успява да изземе печатницата на Любен Каравелов, да го изгони и злепостави в очите на всички и да заеме мястото му.
  • Подава си оставката от Революционния комитет, защото не желае чужда дума да се чува повече от неговата и не иска да иде в България да организира въстание с апостолите.
Практиката му е след подобни благородни мероприятия известно време да се укрива, докато спре да го търси полицията.

Той можал да остане в гимназията около две години. В разстояние на това време десетина пъти бил арестуван в карцера, а няколко пъти в полицията за разни безчиния и волности. Най-после учителският съвет решил изгонването из гимназията на Христа Ботйова за недобро поведение. Тая мярка изпълнила и запазила само формалната част на делото, защото Ботйов и така вече бил напуснал заведението по само себе си, по месеци не стъпвал в класовете.
***
Отношението му към преподавателската професия:
А да стои мирен, да се затвори да чете и да се занимава със селските сополиви деца — това би било престъпление от страна на човек като Ботйова.
***
Мнението на Ботев за т.нар. хъшове:
Пусти келеши с келеши! Аз ги мислех, че бог знае какви са гении, а те били кой бозаджия, кой кебапчета пече, кой слуга и пр., всичките кокошари — разказвал той после и примирал да се смее, че много прост излязъл, мислел, че всеки българин, който се е преселил да живее във влашката земя, непременно е горско пиле.
***
Случвало се да няма той панталони и това палто, което било до земята дълго, изпълнявало длъжността и на панталони. По бели гащи, ботуши до коленете и палтото отгоре – никакво подозрение не можело да се възбуди, че съществувало криза в тоалета, свободно ходел той по „Поду могошой”. Един път, когато бил в залата на читалището, гдето имало невиносима горещина от собата, един аристократ забележил на Ботйов – защо той е дотолкова грубиян, та не си хвърля миризливото палто? Ботйов навел глава и излязъл без всякакви критики, но задигнал галошите на аристократа…
***
Когато се случвало майка му да не яде по три дни, защото той предпочитал да прави разходи по хъшовете, той я успокоявал така:
Мале, я остави това мислене, холам ще ти побелеят косите. Толкова години си яла, та какво си придобила?
***
Когато четата слязла в България и тръгнала към Балкана, селяните бягали от тях, криели се и ги издавали на турците. Тогава Ботев заявил:
И ние сме дошли народ да освобождаваме! Где е народът? Где са тия измъчени робове, които ни викаха? Онова, което съм мислил и работил през целия си живот, два дена бяха доволно да го опровергаят, да покажат моето дълбоко заблуждение! Всичко е вече напусто, изгоряха двеста души, историята никога няма да ни прости… По-добре да бях паднал да се удавя в Дунава, да не виждах тоя позор – как българският народ е стадо говеда!

Егоцентричен, отмъстителен, вятърничав, безотговорен, търсещ първо разнообразие, веселба и прослава за себе си – това е бил Христо Ботев. След това е бил поет с всичко на всичко 20 стихотворения, а революционер е бил само на приказки.

Текстът може да се намери тук.

52 коментара:

Katt каза...

Интересно как би изглеждала подобна книга за Левски

Анонимен каза...

Явно си намерил добро оправдание, да не почиташ жертвите в борбата с турските поробители

Стоян Христов каза...

@katt
То има такава, пак е писана от Захари Стоянов, ама още не ми е попадала. Има време.:)

presly каза...

Не съм съгласна с констатациите ти - всички т.нар. герои са били, все пак, хора с целия сбор от кусури. :)
Друг е въпроса, че в историята остават хора избирателно и ако съдим по днешните "герои на деня", за които се тръби, представям си след години как ще се възприемат.
"Записките" на З. Стоянов, според мен, трябва да се учат в училище на мястото на "Под игото", защото в тях има много повече истина, любов и горчилка, без излишен патос.

Стоян Христов каза...

Подкрепям Записките да се учат в училище.:)
За Ботев обаче съм непреклонен, за мен той не е никакъв герой.

Анонимен каза...

Последният ти цитат не е добър. Т.е. не е в тона на останалите, нищо лошо и нередно не виждам.

Може да си келеш направил всякакви глупости през живота си, но това, по което те съизмеряват, да е друго.

Отишъл ли е да се бие? Отишъл е. Не се е скатал в някоя аптека, нали така?

Мисля, че отделяш прекалено внимание на "моралната извисеност" в ситуация, в която се цени най-вече стореното.

Жалко, че е нямало кой да напише пет реда за незнайните българи, които са почитали родителите си, били са добри с жената и децата си, помагали са на околните, и все пак са отишли да издадат на турците келеша Ботев... Жалко, ама защо ли?


А

dora каза...

Мислиш ли, че такъв човек, както Захари Стоянов е описал Христо Ботев, би могъл да напише тези 20 стихотворения? Всеки, обвинен в престъпления, има право на защита. Обвиненията на З.Ст. са дошли след смъртта на Ботев, затова за н убедителна защита на Ботев считам прекрасните му стихотворения.

Стоян Христов каза...

Стихотворенията му са си факт и каквото и да се пише за личността на Ботев, стихотворенията му пак ще се дават на матурите.

Характерът и поведението му обаче са били доста спорни и аз не съм съгласен такъв човек да бъде представян като герой и да бъде даван за пример. Например Евлоги Георгиев е бил негов братовчед, а Ботев го е ненавиждал заради богатството му. А Евлоги не е като да не е дал солиден принос за българската култура, макар и да не е написал нито едно стихотворение. След продължителното гладуване майката на Ботев отива да живее у Георгиеви.

Katt каза...

"Мислиш ли, че такъв човек, както Захари Стоянов е описал Христо Ботев, би могъл да напише тези 20 стихотворения?"

Ами, всъщност много от стихотворенията му загатват за характера, който е описан в поста...

Анонимен каза...

Изобщо не виждам тук Евлоги да се явява някакъв светъл противовес на Ботев, в стил "ей така се прай пич!".

Можем много да се дивим на блестящия пианист, концертиращ в Royal Albert Hall, но ако години преди това някой мазен джагал не се е завирал с кирка, за да копае основите на сградата, нищо е нямало да стане.

Та така.. за всяко нещо си има необходимите хора.

А

Стоян Христов каза...

@A
Там е работата, че Христо нищо не е изкопал, а чисто и просто си е гледал кефа - харчене на чужди пари, ядене, пиене и компании.

Анонимен каза...

Имам усещането, че се въртим в порочен кръг.

В поста си показваш колко те отвращава поведението му приживе.

Моето мнение е, че взимайки пушката (дори да я е откраднал!) и умирайки, опитвайки се да направи нещо, цака в пъти (много пъти) всички кокошкарски глупости, които е сътворил преди това.

Повторихме се и двамата по няколко пъти, няма какво повече да добавя.

А

Kopo каза...

Всъщност не цака нищо, само добавя последно 10, ама в другата графа.
Ботев е некадъдрен командир, цялата му "операция" по преминаването на Дунав и "вдигенто на оръжие" щеше да е смехотворна, ако не беше загробил и своите четници. Няма план за действие, няма информация за обстановката, няма идея за настроенията на българите - общо взето все едно четеш за нещо планирано от Жуков през есента на 1941-ва.
А за стиховете не спорим - малко, но силни.
Цонко просто се опитва да отдели танцьора от танца.

Анонимен каза...

Стояне,
Как се забърка в тази каша! - Точно както аз със Софи Маринова!

Обикновено избягваш подобни ситуации.

Както казва Амбъра революционера Ботев е умрял за делото! Стихотворенията му също са много силни! На всичкото отгоре е бил убит прекалено млад, така че не е имал време да стане грижовен и мил човек.

За Захари Стоянов и Евлоги Георгиев се присъединявам към мнението ти, че си струва да бъдат четени.

Много ми се иска най после да прочета "Записки по въстанията", но все се оправдавам, че нямам време.
Любопитен съм да прочета книгата, също и книгата за Левски, ако ти попадне, моля те копирай я.

Горан
Goran.blog.bg

Анонимен каза...

Kopo, от къде ти хрумна да намесваш маршал Жуков?!

Хич не съм фен на войните, но това е доказано един от най-добрите пълководци на Втората световна война! Защитата на Москва, победата при Курската дъга и много други са негово дело. Руснаците го признават за един от своите спасители, а ти го обвяваш за некомпетентен?! Да не говорим, че много от неговите решения се изучават и до ден днешен и в НАТО.

Горан

Kopo каза...

Горане, изказа се безкрайно неподготвен.
Само за сведение: Жуков се качва на самолета и изчезва преди да се даде първия залп от битката при Курската дъга.
А ако в някоя акадаемия на НАТО изучават Жуков, то е в раздела "не правете като тях". И определено нямам предвид мародерството му по време на Втората световна, заради което е свален от пост и пратен в Одеса (а там пък какви ги забърква, не е истина).

Анонимен каза...

Коро,
Ако аз не съм подготвен защо СССР са направили Жуков маршал??

и защо в Укипедия пише следното:
Жуков е считан за най-изявения съветски военачалник през Втората световна война, като заема най-високи военни длъжности - едновременно първи заместник на народния комисар на отбраната на СССР и заместник на върховния главнокомандващ."

Горан

Kopo каза...

В Укипедия вярно си пише -"считан за...", само дето и тук е като с даскал Ботьо Птетков-ия син: пропагандата обявява някого за "голяма работа", а какъв всъщност е бил - съвсем друга бира.
Поразгледай биографията му: разкаран от Сталин, разкаран от Хрушчов, разкаран от Брежнев, всяко негово издигане след ВСВ е временно, следвано от продължителни периоди на немилост, чак до участието му в следващия заговор в ЦК на КПСС.

Поне за Курската дъга провери ли?

Анонимен каза...

"Властта развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно!"

Също можеш да почешеш "Приказка за стълбата"

Коро,
Нито аз нито ти сме съвременници на маршал Жуков! - Нямам никаква представа що за човек е бил, мисля че и ти нямаш такава достоверна информация!

Никъде не говоря за човека Жуков, защото нямам такава информация.

Военачалника Жуков е победител и маршал от Втората Световна война, това ти казваш. - За другото незнам ;)

Goran

Kopo каза...

Горане, как точно ръководената от маршал Жуков РККА е "спечелила" ВСВ можеш да почетеш на iremember.ru
Може би след кат поизчетеш част от написаното там ще е хубаво да преосмислиш какво точно е победата за СССР в тази война.
За мен лично има само един-единствен безспорен победител - САЩ, има и 2 по-малко загубили империи - Великобритания и Франция. Всички други са загубили и то страшно много.

Анонимен каза...

Коро,
Да, вийната винаги е загуба, а Русия наистина е загубила най-много в тази война. Загубила е 50 милиона :(
Но не вярвам това да е по вина на Жуков.

Коро,
Мисля че напълно излишно се отклонихме от темата за Ботев.

Желая ти лека нощ :)
И да няма войни!

Горан

Магарето каза...

Ахъм...

Цар Борис е изтребил маса народ, но сега го величаем като светеца, който ни е върнал в правата вяра.

Колумб е тръгнал да търси злато, занесъл е болести и смърт на хората в два континента, а сега се възхищаваме от откривателия.

Роман Полански изнасилва някого, но половината свят го пази от правосъдието защото е велик режисьор.

Сталин е спасил Европа от Хитлер, с цената на живота на милиони руснаци.

Оскар Уайлд е обрекъл на глад семейството си, но ние се веселим на остроумието му.

Бабите и дядовците ни са построили заводи и пътища, в пъти по-качествени от тези на ББ, а после с изненада установили, че строят комунизъм за някого.

Човещинка!

Анонимен каза...

Привет Облаче :)

А свободата на словото - къде я забрави ??

На мен все ми се иска да коментирам при теб - но ти уж за добро, отсвири свободата на словото!

Ще ми бъде много приятно да мога пак да коментирам при теб :)

Горан
Goran.blog.bg

Анонимен каза...

....Ако ти кажат, че азе
паднал съм с куршум пронизан,
и тогаз, майко, не плачи,
нито пък слушай хората,
дето ще кажат за мене
"Нехранимайка излезе",
но иди, майко, у дома
и с сърце сичко разкажи
на мойте братя невръстни,
да помнят и те да знаят,
че и те брат са имали,
но брат им падна, загина,
затуй, че клетник не трая
пред турци глава да скланя,
сюрмашко тегло да гледа!....

Стоян Христов каза...

@онзи със стихчето
хитър ход, оценявам го:)

Анонимен каза...

Ах, какво махленско мислене. Браво!

Анонимен каза...

Браво, Стояне. Харесвам хора, които мислят. Още по въпроса можеш да прочетеш тук:
http://hulite.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=6408

Стоян Христов каза...

Мерси за линка и поздравления за авторката. Струва си да се прочете постингът й, още повече, че тя се е занимала къде по-простарнно от мен с изобличаването на съмнителната личност на Ботев.:)

Анонимен каза...

И тук:
http://hulite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=149750
след абзаца “Друга една приятна констатация...” (ако не ти се чете цялото)
:)

Стоян Христов каза...

Найс!:)
Авторката обладава стил, който ни оставя бездиханни от благородна завист. Мерси.:)

Анонимен каза...

Ето я тук биографията на Левски от З. Стоянов:
http://www.promacedonia.org/zs/index.html
Захари е първият виновник за въздигането на пиедестал на Ботев и Левски. Нататък вече обожествяването им става неконтролируемо, особено по комунистическо - защото нали бил уж писал, че вярва в "комунистический светъл идеал". Някои изследователи твърдят, че този манифест е късна фалшификация.
Трябва да се разпространява информацията за разговора между З.Стоянов и два пъти министъра на народното просвещение Георги Живков (28 август 1886 – 7 септември 1886 и 1 септември 1887 – 1 декември 1893) по повод на биографията му за Ботев, предаден от проф. Шишманов, когато при министъра влиза З. Стоянов. Министър Георги Живков попитал:"Каква книга си написал ти за Христо Ботева? Нима ние не знаем какъв вагабонтин беше той в действителност!" На което Захари отговорил: "Да мълчим - на младото поколение са нужни добри примери".
:-)))

Стоян Христов каза...

Покорно благодаря!
За биографията на Левски ми бяха преразказани някои моменти, та подозирам какво е, затова тази за Ботев ми беше по-изненадваща.
А цитатът от разговора на министъра с Джендо вече го бях прочел някъде в така любезно предоставените линкове.:)

Аз също одобрявам преценяването със собствената глава колко струва едно нещо, а не да се прекланям автоматично пред издигнати все едно от кого кумири. Но обикновено е трудно да обясниш това на масовия читател, който първосигнално се лови за пищова, щом някой посегне на това, с което са го закърмили в ученическите години. Иска се четене и преценка, нищо друго.:)

Анонимен каза...

Черно-бяло, а Зонка :)

А

Стоян Христов каза...

@A
Говориш наизуст, запознай се с книгата и после ела пак. Теб поне не те мързи да четеш.:)

Анонимен каза...

http://ivoberov.blog.bg/politika/2012/09/16/levski-botev-prisystvieto-robstvoto-i-quot-mlykni-syrce-quot.1000464#comments

Анонимен каза...

Ти си крещящ пример за причините за задаването на въпроса " Зашо си дадохте живота за тази сволоч, която не заслужава дори и куршум по милост? ...Защо?... "

Стоян Христов каза...

@последния анонимен
Благодаря Ви за това искрено мнение.:)

almaak каза...

понеже гледам, че коментарите вече са станали силно нелитературни, рекох да попитам нещо - защо толкова много се палите за нещо, което е било преди време, а не се палите за нещата, които стават в настоящето по света и реално имат повече значение за битието ви в момента? благодаря за вниманието.

Анонимен каза...

Защото Стоян е писал за разни минали неща, а не за настоящи :)

А

almaak каза...

това все още не обяснява приемането на написаното като лична обида.

Анонимен каза...

Алмаки, все едно падаш от космоса. Реторики разни :)

А

Стоян Христов каза...

Като Феликс Баумгартнер пада.;)

almaak каза...

я, фанете да идете на един мач, пък тогава ми говорете за реторики.

Stoyan каза...

Не разбирам защо трябва да псуваме човека за това ,че има собствено мнение,ебати простотията!Да ме е страх да си кажа мнението ли ,щото на някой няма да му хареса!
Моля изразявайте си мнението ,но не убивайте инакомислещите!Поздравявам Стоян , ще прочета книгата!

Анонимен каза...

Ти или си наследник на Юда (чифут), или си турчин. Ако не си и циганин, значи си комунист.
Едно е сигурно - безродник си.

Стоян Христов каза...

И всички тези комплименти защото съм прочел една хубава книга от български автор-класик?:)

almaak каза...

@Стоян
дааа, бе! нема угод!

lllatch каза...

Вие май игнорирате фактора възраст! Та ботев си е бил почти дете! Нормално е да е бил калпазан! Калпазанин с талант!

Стоян Христов каза...

Дете? Знаех си аз, че брадата му ще да е била фалшива, това обяснява всичко!:):)

Анонимен каза...

Радвам се,че опита за биография на Ботев ви е харесал!По този въпрос има само един сериозен труд и тои е на Евгений Волков!Джендовото творение е художествена измислица,създадена единствено с комерсиална цел-колкото е по-скандално,толкова по-добре се харчи!Прочетете все пак и това,което ви съветвам,там има подкрепени със свидетелства на съвременници и местата,където бай ви Захарий си е изкривил душата...

Анонимен каза...

стояне стояне .....кой те хване . Ботев може да е бил побойник , крадец , разбойник и какъв ли още не , но това го прави толкова голям в онези времена на насилие и зверства ...това го е накарало да се бие ,а не като повечето в това време българи да се крие в пещери ,зад високи стени или в чужбина.Факт е че през световните войни най големи заслуги във военното дело са имали обикновенните войници които преди войните са живели уличния живот със всичките му гадости ...слабите на улицата не оживяват ... Ботев е бил прекалено силен за да го разбереш и оцениш!!! но не това какво мислиш за него ме кара да ти драсна 2реда , все пак това са факти и не ми дреме на дедовия какво мислиш ти за него... думите ти за това че не стоиш мълчалив за една минута на 2ри Юни ме карат да полудея! Благодаря на началната ми учителка Др Вълова за това че ме е научила да почитам 2ри Юни!!Жалко че теб е нямало кой да те научи...наистина жалко!! Ботев не ни е дал много със живота а точно със смъртта си , а 2ри не е просто деня в който е убит , това е ден в който трябва да мислим за всички загинали в бой за собода и ако ти не си съгласен с това да отделиш една минута в годината мислейки за тях ,само ще те питам ....Кой си ти ??

Стоян Христов каза...

Аз съм Стоян Христов, а Вие кой сте? :)