събота, юни 16, 2012

Дневникът на един Дръндьо - Джеф Кини


Думата "дръндьо", според мен е измислена специално за книгата. До този момент не я бях чувал. Оказа се, че става въпрос за хлапе, на което хич не му върви в училище и въпреки, че той всякакси се старае да се прослави, все не му се получава. Нещо като Malcolm in the middle, без откачените родители, обаче. Книгата е нещо средно между комикс и роман (роман в картинки) - иначе казано, всяко прозрение на главния герой, Грег Хефли, за прерипетиите му в училище и вкъщи са придружени от картинка - и макар че, не впечатлява с кой знае какъв хумор, е доста забавна.

"Първо, да се разберем: това е ХРОНИКА, а не дневник. Знам какво пише на корицата, но когато майка ми отиде да купи въпросното нещо, ИЗРИЧНО ѝ казах да вземе такова без надпис "Дневник"."

"Съгласих се само заради едно. Когато след време стана богат и известен, няма да ми е до това да отговарям на глупави въпроси по цял ден. Значи книжката ще влезе в работа."

"Днес се бях запътил към Раули да играем отново с триколката, но мама каза, че преди да изляза, трябва да си завърша благодарствените картички за Коледа. Мислех, че мога да надпиша благодарствените картички за половин час, но когато седнах да го правя, умът ми се изпразни. Нека ви кажа, не е лесно да се напише благодарност за нещо, което изобщо не си искал. Започнах с нещата, които не бяха дрехи, понеже ги сметнах за най-лесни. Но след три картички усетих, че пиша едно и също.
Затова написах на компютъра обща бланка с празни места за нещата, които трябваше да се сменят. Оттам нататък писането на картичките беше просто като фасул.

Мила лельо....

Благодаря ти много за ...
Как позна какво искам за Коледа?

Много ми харесва как ... изглежда на .... !
Всички приятели ми завиждат, че си имам...

Благодаря ти за това, че ми подари най-хубавата Коледа! 

Искрено твой: Грег"

"Госпожа Нортън ни показа филма "Магьосникът от Оз", за да се запознаем с историята. Опитах се да реща коя роля да играя, но всички герои танцуваха и пееха в някакъв момент. На средата на филма обаче си избрах роля. Ще играя Дърво, понеже 1) те не пеят и 2) замерят Дороти с ябълки. Да замерям Пати Фаръл с ябълки пред публика на живо звучеше като сбъдната мечта. Накрая можеше дори да благодаря на мама, задето ме беше накарала да участвам пиесата. 
След края на филма се записах за Дърво. За нещастие доста други момчета имаха същата идея като мен. Май много хора имаха сметки за разчистване с Пати Фаръл."

Интересното е, че книжката е "издадена" за първи път в онлайн вариант, а по-късно, поради големия интерес, е прехвърлена и на хартия. Поставя се начало и на поредица, в която до момента има шест книги, а седмата е на път да излезе през ноември тази година. Авторът, Джеф Кини пише компютърни игри и комикси.

7 коментара:

Orehovka каза...

Хихи, и аз си я купих от Панаира на книгата, и аз се смях. :) Почти толкова добра, колкото "Малкият Никола".

almaak каза...

@Orehovka малко е повече като сценарий за филм. то, май има няколко филма вече...

Магарето каза...

Дръндьо е много добро попадение на преводача според мен!

Трябва да взема и аз да го прочета, ама ще започна с класика "Никола" - нали се сдобих с него по време на литературното четене из разните културни центрове преди месец...

Стоян Христов каза...

Аз пък придобих някакви необясними негативни инспирации към тази книга и виртуозно я прескочих. От една страна ми се стори, че думата дръндьо придава излишна показност (ей, вижте каква дума изобретих!), а от друга на щанда на издателството на един от последните книжни панаири нямаше нищо друго, а само десетки еднакви дръндьовци наредени околовръст. Викам си, това безсилие ли е понеже нямат нищо друго засветно да се похвалят, или е изсилване - вижте бе, ние сме превели Самия дръндьо (за който нито аз, нито познатите ми се чули и дума)?

Всичко това, разбира се, са просто част от мимолетните вихрушки, които се разразяват за секунда-две между ушите ми докато бродя по панаири. Не означава абсолютно нищо. :)

Валерия каза...

Преди време гледах филма, който определено не ме очарова. Нещо и книгата не ме привлича, та не знам дали въобще да й отделям време да я прочета...

Анонимен каза...

Е, ти книга е щото има начало и край. Иначе е повече сценарий за филм.

А

Анонимен каза...

mnogo e iaka preporuchvam vi ia shte se puknete ot smiah.prochel sum vsichki chasti za 1 sedmica.samoche se chudia kude e ''dnevnikut na edin drundio 5-ta chast''
moi priatel kaza che ia e vishdal.