неделя, февруари 14, 2016

Бой на тигри - Александра Маринина

Нова порция московски престъпления и разкрития, но без познатите ни милиционерки и детективки.

Различни двойки московчани (сестри, приятели, съпрузи, майка и дъщеря, колежки...) с някакви средно тежки проблеми ненадейно получават солидна сума като завещание от напълно непознат човек. Уловката е, че тези милиони рубли ги получава само единият от двойката. Какво ще направи той - ще ги изхарчи за себе си, ще помогне на другарчето в беда, заедно ще решат какво да ги правят или пък, не дай си Боже... Дилемите са доста и разнообразни. И понякога тежки за решаване. Кой може да каже какво е правилно и какво не? 

За моя вкус бяха намесени твърде много герои, но като цяло историята беше традиционно поучителна и приятно да бъде прочетена. Нестандартен мотив и престъпление, както и необичайна група разследващи.  

Имам едно неприятно чувство всеки път, когато Александра Маринина ми разказва за съвременните руснаци. То, разбира се, е измамно и подвеждащо, но винаги се появява и разваля образа им на нормални граждани на света. Това е жаждата на бедния и по-ограничен човек за пари. Независимо какво е моралното, общественото и финансовото състояние на героите, това неприятно усещане, този вечен акцент върху финансовата стойност на благата ме дразни. Те винаги са в час с модерните марки, предпочитат се стоки и услуги само защото са скъпи или вносни, почивките в чужбина трябва да са в луксозни хотели по скъпи дестинации. Аз дори не мога да изброя всички знаци на това вторачване във финансовата стойност, но май и не държа да задълбавам, дано сте ме разбрали.   

Посееш ли постъпка - ще пожънеш навик, посееш ли навик - ще пожънеш характер, посееш ли характер - ще пожънеш съдба.
***
Човекът може изобщо да не се промени. Човекът може от почтен и спокоен да се превърне в чудовище. Всичко може да се случи, вариантите са безброй. Само едно не се случва и определено не може да се случи: низостта и духовната бедност никога няма да се превърнат в благородство с помощта на парите. Лошият не може да стане добър.

Няма коментари: