петък, февруари 26, 2016

Ламаринени работи с тенекиени дръжки - Никола Василев

Кратък сборник с още по-кратки хумористични творби. По-голямата част са коментари на класически приказки с разсъждения какво им куца от днешна българска гледна точка. Допустимо ли е една млада жена да живее в гората сама със седем мъже, па макар и джуджета? Златна ли е златната ябълка или ламята нещо менти? Как всички искат да преметнат някого да им свърши работата и по силите ли е на една мишка да извади сама ряпата? В чизмите си котаракът има ли партенки?

Друга по-малка част е историческо-автобиографична, а най-малката част се състои от крилати фрази и афоризми.

Смехът на Никола Василев е философски, пък макар и на моменти да идва леко по страдалчески разочарован от неприятната страна на превратностите на живота е оригинален и е приятно да се проследи. Лафовете му не са като тези на професионалния хуморист, който може от една удачна ирония да изгради цял разказ, а по-скоро приличат на онези на добронамерения зевзек, когото всички припознават като душата на компанията. Изобилни са смешките му и нека това да продължава, за да прочетем скоро и нова негова книга. :)

Защо в природата рога имат само животните, които имат харем?
***
Цял живот чета книги, четири години учих филология и така и до ден-днешен не разбрах защо тримата мускетари са четирима и защо ги наричат мускетари, като нямат мускети?
***
Защо му викат парно, като работи с вода?
***
Дали стоножката може да бъде хваната в крачка?

Няма коментари: