петък, април 29, 2016

Свят на смъртта I - Хари Харисън

При такова скучно име на автора е направо чудно какви незабравими истории пише. Специално тази е от 1960-та и съм сигурен, че ще изненада приятно всеки съвременен читател с модерните си тематика и стил. Модерни не за тогава, а за сега, днес. Хора, това чудо е писано преди повече от половин век, а действието му е по-живописно от "Аватар" и по-епично от "Титаник"!

Специалните таланти на един виден мошеник и майстор на галактическия хазарт неочаквано го отвеждат на бореща се за оцеляване човешка колония на една от най-жестоките планети във вселената. Двойно по-силната гравитация и ужасните опасности (вулкани, земетресения и най-агресивната жива природа, която можете да си представите, която буквално воюва на живот и смърт със заселниците) са довели бойните умения на хората там до абсолютния им връх, но въпреки това те бавно и сигурно губят битката с истерично воюващата с тях местна природа. Защо става така? Има ли спасение, или всичко е обречено? Възможно ли е един кекав комарджия, на когото никой не вярва, да се справи с голямата загадка, с която и най-калените воини не могат?

Изключително вълнуващото действие не те оставя да си поемеш дъх. Човечност и благородство, които те блазнят да им подражаваш. Удивителна жена, която... но нека останем джентълмени и да не коментираме дамите.:)

Напълно очаквано и основателно това е само първа част от епичните приключения на Джейсън дин Алт, като едва ли ще ви изненадам с намека, че големите опасности в живота му съвсем не са приключили.:)

Авторът е носител на "Небюла" и много други награди, което само потвърждава, че знае как се пише качествена фантастика.

2 коментара:

Анонимен каза...

Едно време много силно впечатление ми направо. Втора и трета част сякаш отслабват, а и читателят свиква с качествата на героите, та не се впечатлява толкова. Но въпреки това, добра. Радвам се, че ти е харесала :)

А

Стоян Христов каза...

Аз също съм ги чел и трите преди години, ама сега се случи да препрочитам някои екземпляри. Майстор е Хари, работа му е.:)