петък, март 20, 2009

Експериментът Досейди - Франк Хърбърт

Когато човек решава задачи, чиито решения ще бъдат четени и оценявани от друг, се изисква определена последователност на действията, не бива да се прескача, всичко трябва да се описва подробно и според общоприетата логика. Но понякога това е толкова бавно. Когато целта е ясна, а пътят е напипан, аз винаги съм обичал да прескачам ходове, за да не губя скорост, хъс и нишката. Като гонче по диря.

Какво имаше тук. Мъглява завръзка. Ако под недомлъвки се разбира, когато от ясното и пълно цяло извадиш тук-там някой издайнически ред, то в това въведение бяха извадени всички важни редове, плюс повечето второстепенни. Пълно затъмнение. Беше оставен само намекът за мащаб и страх. После действието заспринтира на крилете на адреналина от смисъла на откриващото се, а после, накрая, когато изтощено стигна до финала и логично забави ход заради умората, се потопи в ендорфиновия унес на задоволството от добре свършената изтощителна работа. Свършена по единствения възможен начин.

За действието нищо не мога да разкажа и се съмнявам, че изобщо е възможно. Мога само да се олея с цитати.

В знак на най-искрено покорство пред гауачинските традиции и без да издава с нищо лъкатушещите в съзнанието му мисли, Извънредният Саботьор Йори Х. Маккай се поклони на оцелелия в това изпитание правник, сетне се обърна и излезе. А през цялото това време Джедрик в него премисляше… пресмяташе… кроеше…
***
Кой би могъл да твърди, че никога няма да бъде застигнат от нечие отмъщение?
***
В една променлива вселена само променящите се видове могат да се надяват на безсмъртие; и то при условие, че животът се развива в райони, отстоящи на големи разстояния. Това обуславя богатство на уникални индивиди.
***
Ето какво ни казва Досейди: алчността притежава свойството да се самоограничава и саморегулира.
***
Съществуват форми на лудост, които, доведени до кулминационната си точка, могат да се превърнат в модели на здравомислие.
***
Липсата на пълна информираност може да се счита за най-тежко престъпление.
***
Всяко дете създава многобройни реперкусии през поколенията. Ние, които разбираме това, нямаме право да взимаме случайни решения.
***
ВЪПРОС: Кой властва над властниците?
ОТГОВОР: Ентропията.
Гауачинска гатанка
***
Ние сме жертви на една корумпирана политика, която поощрява беззаконието и/или безнравствеността. Интересите на обществото, що се отнася до поведението на индивидите, нямат никакво практическо значение за управляващите фракции. Властимащите нехаят за истинските проблеми на нашия сеят. Криейки се зад маската на обществени служители, те извличат единствено лични изгоди от всичко, което им попадне. Начинът, по който те ползват и се домогват до властта, граничи с безумието.
Из нелегален документ, разпространяван на Досейди
***
Нито една правна система не може да отстоява справедливостта, ако всички участници в нея — магистрати, обвинители, легуми, защитници, свидетели, изобщо всички — не рискуват живота си при всеки диспут около подсъдимата скамейки. Рискът трябва да бъде вездесъщ на Съдебната арена. Ако някой от елементите остане извън съревнованието и не бъде изложен на личен риск, справедливостта неминуемо пропада.
***
Всички правителства се управляват от лъжци и не трябва да се вярва на нито една тяхна дума.
***
_Никога не прави онова, което врагът ти желае да направиш,_ напомни си Маккай.
***
Всички разумни същества по природа са неравни. Най-доброто общество им дава равни възможности да плуват на собствените си нива.
***
Нормално е да се страхуваме от това, което не разбираме.
***
_Всеки ангел е въоръжен със сабя,_ помисли тя.
***
Толкова много изключителни смислови линии, които не се засягат, а са там само за нюансите, които носят, толкова много важни теми не се коментират дори с една дума. Не съм срещал никъде нещо подобно (може би само в "Междузвездни войни"), пластове със заровени в тях епохи, цивилизации… Книга, която може да мислиш и обсъждаш години, без дори да се засегне действието. Закон и власт никога не са имали толкова и такива значения. Колко далече са всички, които не са чели това…

7 коментара:

Анонимен каза...

gj ;)

A

vladimir каза...

една от най-фантастичните фантастични книги, които съм чел :)

Стоян Христов каза...

Нали?:)
Много майсторска работа!

Ганима каза...

Не мога да не споделя това на едно друго любимо място. Надявам се, нямаш нищо против? :)

Стоян Христов каза...

Съвсем любезно благодаря за оказаната ми незаслужена чест!:)

Анонимен каза...

От тази поредица по-готината е
Фани Мае http://bg3.chitanka.info/mylib/index.php?action=text&textId=244

Стоян Христов каза...

@Анонимен

Като нищо, тази обаче ми беше препоръчана от най-високо ниво и нямаше как да откажа. Пък и си беше наистина много хубава.:)

Мерси за връзката, ще й дойде време и на нея.:)