сряда, май 06, 2009

Сава Радулов - Юлия Николова

Това е биографична книжка за един възрожденски учител от Панагюрище. Няма да ви хареса, тя даже и на мен не ми хареса. Не познавате никой, който да я е чел, аз също. Не е художествена, а по-скоро научна справка. Защо тогава я четох?

Това моето е нещо като данък патриотизъм. Знам, че е ужасно остаряла категория, да, националните държави си отидоха заедно с милениума, но все пак… Първият ми цял ден в училище някога беше именно в НУ “Сава Радулов”, за съжаление – неуспешен, защото твърдо отказах да имам нещо общо с такова сериозно и възвишено заведение и затова ме записаха ученик от следващата година и то в друго училище. А от следващата есен ги закриват и двете...

Имаше и някои по-забавни клюкарски бележки от рода на тази как Христо Данов запалил едно от най-луксозните класни училища в България, също така за преподавателските методи на поп Харалампи, по-известен като Плешката, и натуралните описания на случващото се с човека при пясъчна буря в пустинята, извадени от учебника по землеописание на Сава Радулов.

Скромен, упорит и отдаден на работата си учител, преводач, издател. Дори приживе не е бил изключителна личност, за разлика от някои свои по-буйни съвременници. Просто ренесансов (разбирай възрожденски) човек.

3 коментара:

Анонимен каза...

Това не е данък патриотизъм, това си е чист локален сепаратизъм :)

А

Стоян Христов каза...

Локален да, но защо пък сепаратизъм? Такива учители е имало много по онова време.:)

Анонимен каза...

Визирах теб и подтика ти да захванеш тея буламачи. Лошо няма де, предполагам държи очите отворени във всички посоки :)

А