вторник, януари 19, 2016

Априлска жътва - Бранимир Събев

За съжаление опасенията ми от засилване на пошлостите, забелязани в предишната книга на автора, се потвърдиха. Тук те са набрали скорост и са намерили поле за изява в голяма част от тези 14 разказа и над 200 страници обем.

Ужасът е състояние на ума, който след известни намеци сам ражда страх и напрежение. Ако на този същия ум му сервираш семпло изброяване на безпричинно брутално насилие и извращения без всякаква логика, стремеж за убедителност и близост до реалния живот, той ще роди не ужас, а само скука и погнуса. Опростеният маниер на писане пък, който казва всичко директно, в прав текст, едноизмерните герои и диалози, не особено богатият език и съсредоточаването в натуралното предаване на примитивни форми на секс и насилие пропъждат почти всичката художественост на разказите. Та нали текстове с подобно качество можем да прочетем ежедневно из жълтата печатна преса? При това с картинки!

С леко неудобство заради така любезно предоставената ми от автора книга преустановявам всякакви опити да си обременявам съзнанието с четене на повече български опити за хорър. 

3 коментара:

Анонимен каза...

Любопитно ревю. Аз лично съм фен на Бранимир. Чел съм "Пустинния скорпион" - останах доволен. На този сборник още не му е дошъл реда, но не вярвам да ме разочарова, даже напротив. Разбира се, всеки има право на мнение. Само с едно въобще не съм съгласен: "преустановявам всякакви опити да си обременявам съзнанието с четене на повече български опити за хорър". По същата логика може да кажеш, че повече няма да гледаш например американски филми, защото някой не ти е харесал или няма да слушаш рок музика, защото еди коя си група не те кефи и т.н. Наистина това не е адекватна причина, за да те откаже от българските хорър автори. Всеки е различен, има индивидуален стил на писане, някои са по-добри, други не толкова (разбира, се всичко е субективно). С времето те претърпяват развитие в творчеството си, променя се писането, идеите, сюжетите и т.н. и т.н. Дето има една приказка "Не изхвърляй бебето с мръсната вода" или нещо такова.

Dorothee каза...

Здравейте! Позволявам си да коментирам не, за да защитавам Бранимир Събев, той няма нужда от това. Всеки човек има свободното право на мнение, както и да не хареса книга, както и да не хареса друго мнение. Това, което ме смути във Вашата "рецензия" е генерализирането. Тук виждам два проблема за Вас:
Генерализирайки от прочетената "Априлска жътва" Вие издигате в култ и генерално представителство една книга от много. Това може да се разглежда по два начина: Първо: Бранимир е водещ автор в жанра - БРАВО! Второ: Вие не познавате останалите автори в жанра.
Съвет - ползвайте правото си на мнение - никога не генерализирайте - грешка, която и най-големите изследователи на литература рядко си позволяват.
Бъдете здрав и четете, не се отказвайте.

Стоян Христов каза...

Уважаеми гости,
благодаря Ви, че наминахте и споделихте почитта си към хоръра и Бранимир в частност. Бих бил по-доволен, ако бяхте споделили защо тази книга ви харесва на вас, вместо да коментирате правото ми какво да чета или да не чета. Все пак това е блог, в който споделяме впечатленията си от прочетените книги (дори заглавието му е такова), а не заседание на другарски съд.:)
Ако друг път решите да разкажете нещо по същество, моля, заповядайте.:)