сряда, ноември 17, 2010

Несъществуващият вирт – Георги Малинов

Всички инстинкти бледнеят пред бога на удоволствията.

Тази книга, появила се в края на 2010, изглежда като нещо ново, което авторът е сглобил от свои по-стари произведения (съответно от 2002, 2004 и 2005), а поводът може би е дългоочакваното създаване на еКниги – пряката връзка между автори и читатели. А може би не. Не че това има някакво значение, аз не бях чел нито едно от тях и сега бях тотално зашеметен от ударната вълна на качествения български постапокалиптичен киберпънк.

Парчетата в книгата са три – Вирт (повестта, в която издирваме тайнственият наркотик вирт в руините на следреволюционна София, Еврокон за дебют, 2003), Несъществуващият (много динамичен киберпънк с прелестна военна окраска и полунеочакван край) и Хакери на генома (разкошна високотехнологична история за ... хакери, които хакават геноми и създават ... живи същества с 47 хромозоми). Последната ми заприлича по нещо едновременно на Гибсънов разказ и на онази поредица хумористични истории за премеждията на руските учени от секретни институти след промените.:) И трите истории обаче са много приятни, увличат дори предубеден към жанра читател като мен и те карат да искаш още от същото. Всичко е написано изключително професионално и ... а бе просто са страхотни! 3 пъти ура за Жоро Малинов и да го дава все така!:)

Направи нещо за родината си – напусни я.
***
Q-снарядът стига до целта си и се пльосва върху бронята на субмайката като сурово кюфте на кухненски плочки. Изпразва де що гадости има по себе си и доволен се взривява. Субмайката ожесточено опитва да се измъкне. Пуска около себе си енергиен щит и се опитва да даде команда на елементите си за безпощадно съсичане и дълбока оран. Сиреч да превърнат всичко около себе си в радиус от стотина метра в първичен бульон. Само че кюфтето се е изплюло вече в софтуера на машината и всичките ѝ системи са обхванати от остра форма на скоротечна електронна множествена склероза.
***
Спомените се срутват върху мен като стари вещи от счупен тавански капак.

На всичкото отгоре книгата може да се свали безплатно и напълно официално от въпросната книжарница. В случай, че ви хареса, има начин да се върнете и да си я платите. Както направих аз.

пп
Това на корицата трябва да е Витоша с цвят на син камък. В повестта е станала такава заради киселинните дъждове след войните.

9 коментара:

Nightwish El каза...

Аххаааа - цитатите са страхотни !
:)))

alvin каза...

Корицата не подвежда ли? Така излиза, че вътре има нещо, което се нарича "Несъществуващият Вирт"..

Вихра каза...

Заглавието "Несъществуващият вирт" е предложено от Жоро Малинов. Подготвяме още два сборника с негови разкази. Очаквайте "Истории за е-хора" :)

Стоян Христов каза...

@alvin
Може да подвежда, ако допуснеш, че вътре в книгата има само едно произведение. А ако са повече, как да се кръсти сборникът тогава?

Като се имат предвид трите отделни повести (или новели? така и още не знам каква е разликата), получилото се заглавие е доста просто и елегантно решение. Поне така мисля аз.:)

@Вихра
Чудесни новини! Ще очакваме.:)

служба по трудова медицина каза...

Книгата е страхотна! Благодаря за резюмето.

Анонимен каза...

Горният коментар прилича на спам. Не казва нищо, кратко е, изглежда цели просто да си сложи линка.

Подобно нещо има и при Копо.

А

alvin каза...

И при мен.
Бах тая служба! :)

Анонимен каза...

Добър е! Най-много ми хареса Несъществуващият. Не само история някаква, не само послания, а истински чувства - на жал - към обречените хора в Града, на обреченост - за всичко, за дълг - към другарите по служба и съдба и чувство неуловимо и поради това истинско, нежно чувство към прекрасната непозната и толкова близка... дори не смея да я назова, да не разваля магията-:))) Как мога да се свържа с Георги Малинов - за приятелски съвет /от него/ и да му платя две прочетени книги - не обичам банкови разплащания...
Тихомир
vorskla@abv.bg

Стоян Христов каза...

Радвам се, че авторът и книгата са ти допаднали.:) За съжаление обаче нямам никакви координати на автора...