вторник, юни 10, 2008

Бамби – Феликс Залтен

Има едни набедени детски книжки, които напоследък са станали модерни и донякъде са се превърнали в норма. Имаш ли дете - четеш му тях. Обаче те - “Пух”, “Алиса”, “Оз”, “Малкият принц” и импотентните анимационни филмчета на “Дисни” според мен са всичко друго, но не и добри и подходящи за деца. На хората обикновено им стига да видят някакви яркоцветни крещящи абсурди (за по-романтично наричани “небивалици”) и веднага класират въпросното недоразумение за подходящо за възпитаване на деца. Това по въпроса за подходящи. А за да е добра една книга за деца, тя трябва първо да е добра според възрастните тестови читатели. Нещата винаги са прости, а аз напоследък имах нужда да си го припомня.

“Бамби” е много добра и подходяща. Но само при условие, че си говорим за книгата на Феликс Залтен.

Написана е така леко, че ако не искате да видите друго, от нея ще остане просто хубава приказка за сърнички. Ако ви интересува обаче, има и още.

Макар други истории и моменти от живота на един сръндак да са по-важни, важно е, че в нея има място освен за красотата и любовта, има и за кръвта, и за смъртта. Защото и тези неща ги има на земята и те са най-естествени и прости, а децата схващат всичко и е нелепо да не им се говори за това, сякаш не съществува. Как по-внимателно да им ги разкажеш, освен чрез приказка за сърните? От такава книжка по-лесно и естествено се научава кой живее из българските гори, какъв нрав има и как се държи. Та колко от сегашните деца могат да познаят някоя птица по чуруликането и? И какви изобщо птички и животни живеят на свобода у нас? Врабчета и гълъби? Пък и колко от възрастните са наясно, че елен и сърна не са мъжкото и женското на един и същ вид...


"- Защо не оставаш вече при мене?

- Трябва да бъда сам – отвърна той. Искаше да го каже по-меко, но прозвуча сурово."

14 коментара:

Анонимен каза...

Да избереш подходящо четиво за дете със сигурност е много трудна задача.

Може би най-подходящи са народните гатанки, басни, приказки, но ... както ти казваш, най добре първо родителя да ги прочете на себе си.:-)

За мен най-добрите детски книги на, които съм попадал са събраните от Ангел Каралийчев Български народни приказки, книжките „Индииски народни приказки”; „Приказка за джунглата” на Р. Киплинг и „Сърце” на Едмондо Деамичес - горещо ги препоръчвам всичките и на малки и на големи:-) ;-)

Горан

Стоян Христов каза...

@goran
Тази категорично и сърдечно ти я препоръчвам.:)

Анонимен каза...

Тенкс:-)
:-)

Горан

Магарето каза...

Ох, детски книжки! Накара ме да се замисля! Май качествените, поне по моите стандарти са много! Със сигурност и Мечо Пух влизя в тях ;-) Виж за Алиса не знам - тази книга, така и не успях да я харесам!
Иначе мисля, че няколко книжки заслужават да се прибавят към заформящия се списък! Винаги ще си спомням с добро чувство за часовете прекарани с "Моето семейство и други животни", "Звездните приключения на Нуми и Ники" (мисля, че е подходящо да споменем Любен Дилов точно днес!), "Маншон, полуобувка и мъхеста брада", "Момо", "Дъсти", "Приказка без край", "Хобитът", книжките на Ерих Кестрен и Джани Родари, "Невероятната Марта"...
Ох, много са! Дори "Хари Потър" влиза в тази класация, макар да я четох мааалко след края на детската възраст ;-)

Стоян Христов каза...

@облачето
Съгласен, само за края на детската възраст не съм много. Както някои хора си остават цял живот на тинейджърски акъл (и дори имат право да гласуват), аз така си запазвам правото да харесвам някои "детски книжки", макар и аз да съм попрескочил годините.

Анонимен каза...

Долу ръцете от "Алиса", Зонец.

Джаберуоки, Котарака, Ворпълският меч... Шапкарят, мамка му!

Иначе, за някои неща си прав, само дето не мога да разбера какво значи да избираш книга за дете. Избираш му, докато се научи да чете, после то само почва, стига да има между какво да избира. Пак да се похваля, че в 3 клас прочетох "звездният звяр" на Хайлнайн :)

Децата ни също ще избират сами и ако искат да си говорят плашила, да гледат рози, да пасат офце и да яздят депресирани магарета, нямам нищо против :)

А

Стоян Христов каза...

@a
Усещах си аз някакви тежки детски травми, обаче не предполагах, че са ти ги причинили Алиса и Хайнлайн.;) И двамата се долни изверги и са прогонени навеки от територията на този скромен блог.

А после все съм бил кисел и съм се сяцал на хората без оглед на възраст, пол и занятие. Ами как да мирувам при такива провокации!:) Алиса, как ли пък не... [мрън, мрън] Психария на квадрат...

Flight каза...

хххахаха, подозирам следващата дълга дискусия на тема "Алиса" :)))
ама айде прочетете я в оригинал дее.

и долу ръцете от Дисни, за детските книжки и за някои определени може много хубави неща да се кажат, ама дисни не е на страната на лошите, ама хич.

Анонимен каза...

Ха-ха-ха! Сега по точки:
1)Алиса в оригинал по нищо не се различава от превода, същата боза е. Да сте чували клюката, че авторът й я е писал под въздействието на психотропни вещества? Подкрепям Цонко с 2 ръце: Долу тъпата Алиса!
2)Покрай племенника ми леко се наслушах, начетох и нагледах на Уолт Дисни и много съжалявам за изгубеното време. Мики Маус е с глас на травестит, а на Патока Доналд нищо не му се разбира от патешкото мучене. Том и Джери са интелектуални гиганти в сравнение с дисниевите герои, само не съм сигурна как се отразяват на децата постоянните им дрязги и вечен двубой.
3)Може и да съм бавноразвиваща се, но като малка не виждах пукнат смисъл в Мечо Пух. Кефих се на дърта възраст и сега продължавам. За сметка на това обичах Буратино и до днес кълна подлата крадла, която ми задигна книжката.
4)И понеже темата все пак е Бамби, ъ-ъ-ъ, не съм я чела, но е в списъка, а от авторитетни източници съм чувала, че и филмчето е много покъртително, нищо, че е на Дисни.
Глухарче

Стоян Христов каза...

@глухарчето
Охо, свежи попълнения в опълченските редици! Твърде добре!:)

Анонимен каза...

покъртително е. вярно.

Flight каза...

от кога от детските книжки се очаква да са в една и съща лига с "Клетниците", примерно??

Стоян Христов каза...

@ариенката
От винаги, ако въпросът ти е бил към мен.:)

Анонимен каза...

@arien

ама гледа ли филма!!! жесток! книгата никога няма да я прочета :-)