вторник, март 24, 2020

Свидетели няма да има - Джеймс Хадли Чейс

Класическо криминале с гадни гангстери и невинно красива свидетелка, която трябва да бъде опазена от силите на реда до началото на процеса. Картината обаче се усложнява от допълнителни образи, всеки от които има определена роля, която трябва да изиграе, за да добие платното детайлност и  дълбочина на краските.

Холивудска супер звезда е убита с шокираща жестокост в собственото си имение. Покрай жертвата са ликвидирани и всички присъствали там прислужници, пазачи, камериерки, готвачи и т.н., за да няма нито един свидетел как най-известният местен гангстер изкормва господарката им, след като я е уличил в изневяра. Подхвърлени са улики, полицията се хваща и уж всичко ще му се размине, но кога животът на тези опасни типове е бил чак толкова лесен? Читателят проследява историята основно от гледната точка на следователя към областния прокурор, който кога заради принципи, кога заради лични симпатии се заема да разнищи цялата история до дъно. И макар читателските сърца да са на страната на закона, няма никакви гаранции, че реалността ще се съобрази с това.

Доста приятна история от по-късния период на Чейс. Похватите му са отработени, няма нищо наивно или прекалено скалъпено, пипната работа. Дори зловещият наемен убиец ползваше такива методи, които да изглеждат, колкото хитри и изобретателни, толкова и напълно реални. Е, съвременните автори пишат за тези неща на съвсем друго ниво, но все върху нещо е трябвало да стъпят.

Прилагам една от оригиналните корици, защото българските издания ми се видяха толкова безлични, че човек не може да си състави никаква представа за романа.

Натисна дръжката, вратата се отвори и го облъхна силна наситена миризма на пържен лук, котараци и престоял боклук, която сякаш бързаше да излезе на чист въздух.

Няма коментари: