неделя, март 15, 2020

Вестник "Щурец" - Райко Алексиев


Тази публикация е малко по-необикновена, защото разглежда не прочетена книга, ами само вестник, и то - стар вестник. Има ли нещо по-безполезно и тленно? Понякога да, но в този случай няма как човек да сгреши повече. Защото става дума за "Щурец" - българският вестник с най-голям тираж през годините на Втората световна война, а негов създател и главен редактор е Райко Алексиев. Той сам пише голямата част от материалите - фейлетони, пътеписи, преводи, рисува карикатури, коментира световната политика, осмива родната и чужда преса, властници и голтаци, данъчни, съдилища, селяндури и не на последно място себе си, оформя, сглобява. 

Преди време случайно попаднах на три броя на вестника от 1940-та и на два от 1943-та. Заради сегашната карантина се оказах с достатъчно свободно време, изчетох и петте един след друг и бях поразен от забележителната актуалност на текстовете. Като изключим направо кроткия и благовъзпитан вестник "Стършел", в днешна България просто няма хумористи на такова ниво, няма! Как е възможно преди 80 години някой да е творил така? Що за човек е бил той? Поразрових, припомних си неща, които съм позабравил (като това, че макар да е роден в Пазарджик, по майчина линия е половин панагюрец), научих нови и симпатиите ми към съдбата и творчеството на Райко Алексиев се обновиха и засилиха. Търсих отдавна забравени имена на хора, места и събития, за да се потопя в атмосферата на 40-те години и да схвана по-добре тънките му намеци и иронии. Изказ, закони, продукти и мода, порядки. Новини от чужбина, политически и светски събития, природни катаклизми. Всяка тема в броевете е там по някаква причина и аз исках да знам всяка от тях.

Когато около девети септември приятели го канят да избяга от България, той с уверена усмивка казва, че никому не е сторил зло и няма защо да се крие. Много скоро след преврата е арестуван, изтезаван и убит от бой, издъхва от побоите на 18-ти ноември. Защо? Заради нарисуваните от него карикатури на Сталин. 

Един гражданин с чест, достойнство, морал, позиция. Интелектуалец със стил и вкус към стойностното, независимо в коя област. Творец с будно око, остър език и божествената дарба да рисува смешни карикатури. Наскоро беше издаден албум със 150 известни карикатури от Райко Алексиев буквално илюстриращ всичко това и тогава се поколебах дали да го купя. Сега вече съм сигурен, че ми е нужен.



Няма коментари: