сряда, януари 17, 2007

Допълнителна примамка - Робърт Йънг

Толкова тъничка книжка, а толкова приятна за четене. Много смислени и логични разказчета, изградени симетрично около едно остроумно авторово хрумване. Идва му на Роб някаква оригинална идейка, слага я той в средата на масата и започва да навива около нея кълбцето на историята. Преждата може да не е първо качество, да има възелчета, да има дори намеци от разплитано, но не се къса и кара до края, без да се заплита ненужно.
Чак след като прочетох разказачетата започнах да се чудя по какво си приличат, докто ги четех нямаха нищо общо. Как мога да кажа, че ги е писал един и същ автор? И знаете ли каква беше първата асоциация, която ми хрумна? Суперхитовете от Боливуд – те са млади и се обичат, но ги разделят почти непреодолими препятствия, тук е реда на оригиналната идейка и после идва хепиенда, в който те се събират заедно. Така както го написах май не звучи примамливо, но приемете на доверие, че си струва. Ако смеете…
Любим ми е оня за “нудистите”, които ходели без коли, докато почтените младежи се носели с джинсовосини пикапи, а наместникът на големия бос бил облечен в безупречен “Лансинг дьо мил” в два цвята. И въобще, ако на мен не ми вярвате, доверете се на Библиотека Галактика.

Две-три бележчици, за някои по-лесно дразнещи се читатели:
1. Никъде не съм споменавал блогът да е забранен за препрочитани книги.
2. Йънг - Янг, какво толкова?
3. Защо американците толкова си падат по Кийтс?

4 коментара:

hazel каза...

Любимата ми книга с фантастика от ранното детство:) Наскоро пак си я купих.
Моят любим разказ беше за катерача и Девицата.

Стоян Христов каза...

С ръка на сърцето признавам, че и аз мислех да го спомена, обаче ми се стори, че хората ще добият погрешно впечатление за цялото сборниче и затова не го споменах. Иначе много обичам да го разказвам на впечатлителни млади дами.;)

Анонимен каза...

любимият ми разказ - една любов имам аз. с героинята миранда.

Стоян Христов каза...

@анон
Заради теб го потърсих и го прочетох пак.:) Наистина много силен и като идея, и като настроение. Дава някакво решение, макар и невъзможно за мен, и на въпроси, за които много съм се чудил. Също в графата любими.:)