четвъртък, март 06, 2008

Снежен крах – Нийл Стивънсън

Като цяло – няколко хубави оригинални идеи, заровени из планини посредствени хрумвания в семпло построена книга без претенции. И то даже не че е толкова лоша, ами на мен не ми се вписваха куриери със скейтборди и украински музиканти, вкарани само за да разнообразяват “сериозната обстановка” на наситен с действие киберпънк. Въобще авторът изглежда много държи героите му да са от разни загадъчни и различни географски места. Какво да си говорим, когато главните герои бяха японо-негър и алеут? И други кусури имаше, ама стига толкова. Мина ми пристъпа.:)
Естествено, сега плюя без задръжки, но когато я четях, имаше много напиващи моменти. Понеже на мен веднага ми щръкват ушите щом стане дума за нервно-лингвистично програмиране, езикови вируси и други такива, нямаше как да не ми хареса средата на романа. Много ми допадна историческата препратка с Шумер, бог Енки и неговите ма. Тези внушения-команди, които се изписвали на клинопис и давали инструкции за живота, поставяли хората в ситуацията на големи, които не умеят да разсъждават и да вършат друго, освен написаното на писмената в глинените им глави. И на всичкото отгоре беше доста добре аргументирано, че наистина първият “метаезик” си е служел с подобни помощни средства (глинени плочки с написани инструкции) с цел запазване на смисъла и чистотата на познанията, които носят думите в него. (Усещам, че пак плещя леко несвързано и неразборчиво…)
Тълкуванието на различни парадоксални събития от времената на цивилизациите от двуречието насам (предполагаемото разцепление на езиците във Вавилон, библията като вирус, ускоряването на различията между езиците във времето и постоянното им роене) бяха доста умело вплетени на фона на модерните компютърни вируси и начини за контрол над масите. (Не мога да повярвам, че хваля “исторически” части от роман! Накъде отива този свят?)
Задават се и някои леко провокативни въпроси. Може ли да се разболеете (в най-добрия случай) от компютърен вирус в мрежата? Мечтайте си, че не може.;)
“Най-добрият фантастичен роман на деведесетте. Ненадминат шедьовър!” пише на корицата. Моля?
Не знам къде е дремала “редколегията” (И. Крумов и Н. Теллалов) обаче дребни грешчици има с пръснати из страниците с шепи. Честна пионерска, голямо бързане е било. И последният, който може да е отговорен за тях, може да е преводачката – Комата.
По-добре не четете тази книга, най-вероятно ще съжалите след близо 600-те страници хаос. Малко идеи, много компромиси. Ако все пак имате толкова време за жертване, по-добре прочетете например произволен том от Достоевски.
***
Светът е пълен с енергия и сила и човек може да стигне далеч само с обирането и оттук-оттам.
***
Да кондензира факт от изпаренията на нюансите.
***
Гарвана подбутва Уай Ти [през навалицата] пред себе си, все едно тя е скулптура на носа на неговия каяк.
p.s. Благодарности на Amber за това, че задейства изумителните си връзки, за да се сдобия с дълго търсената книга.
p.s.2 Вижда ме един познат, че сричам нещо и ме пита:
- “Звезден прах” от Нийл Геймън?
- Не, “Снежен крах” от Нийл Стивънсън.
И сега се чудя има ли смисъл изобщо да се мъча да чета такива типове, които дори не могат да си измислят оригинални заглавия и псевдоними.;)

12 коментара:

Анонимен каза...

Като е пънк, да е рошав... Ако е кибер пънк - нека е дваж по-рошав. И еклектичен. За пост-кибер пънк... сигурно "бароков" е необходимото изискване.

Сигурно щях да подмина критическите напъни на уважаемият Цонко, но...

"По-добре не четете тази книга, най-вероятно ще съжалите след близо 600-те страници хаос. Малко идеи, много компромиси. Ако все пак имате толкова време за жертване, по-добре прочетете например произволен том от Достоевски."
г-н Цонко

Тоя пасаж ме гложди, почти колкото мисълта, че някой не е чел Достоевски. Защото става дума за Нийл Стивънсън. Автора на "Диамантената ера, или Илюстрирано ръководство за една млада дама", "Криптономикон" и прочее великолепни книги. И високоинтелектуалния, но уви импотентен опит на господина Цонко да опише сблъсъка си със "Снежен крах" набелязва верни симптоми - но не на романа, а неговите собствени.

Нийл Стивънсън е от онези редки писатели, които под лекия диалог, динамичната фабула и еклектичния фон, успяват да пробутат на все по-неграмотния съвременен читател текст, с необозрими културни, научни, митологични и религиозни препратки. Това, че г-н Цонко е успял да долови единствено онези, които отговарят на собствения му скромен багажец, не ме изненадва. Но това, че се опитва да сведе книгата до нивото на въпросния багажец... Не така господине! Не така Цонко!...

Така че четете Нийл Стивънсън, драги читатели, почитатели на блоговете и самораслите откровения в тях! Разбира се... добре е да сте минали преди това и през Достоевски, Остин и Екзюпери...

Та така, Цонко.

Стоян Христов каза...

@инок
Благодаря ти за интересното изказване! Тук сравнително рядко се случва някой да отправя нападки към личността ми, когато мненията на двама ни за една и съща книга не съвпадат. Което аз намирам за най-нормално и естествено. Несъвпадането имам предвид.:)

Бих бил една идея по-доволен, ако беше обърнал внимание на това, което на теб ти е харесало в книгите на Нийл Стивънсън (с примери от сюжета, напр.), защото дори и да не успея да си променя мнението конкретно за тази, би ми било интересно да чуя още нещо за "Диамантената ера", която отдавна съм си набелязал.

А изказвания от рода на "Нийл Стивънсън е велик и който не го разбира е простак със скромен багажец" обикновено поставят автора им в не особено приятна светлина и могат да подведат читателите за неговия собствен "багажец".:)

А иначе киберпъкът ми е голяма слабост и бих се радвал на препоръки и за други автори или произведения. Феновете на въпросната фантастична разновидност не сме чак толкова много, а и у нас сега не е много популярно да се издава.

п.п.
Благодаря ти още веднъж, за мен беше истинско удоволствие да ти отговоря, честно.:)

Анонимен каза...

Сигурно съм бил афектиран от факта, че в днешното безкнижно време, някой препоръчва да не се чете Тази книга...

Както пък в момента съм впечатлен от усмивката, с която приемате критиката.

Не се среща често по тези географски ширини.

"А изказвания от рода на "Нийл Стивънсън е велик и който не го разбира е простак със скромен багажец" обикновено поставят автора им в не особено приятна светлина и могат да подведат читателите за неговия собствен "багажец".:)"

Отдавна гледам да го захвърля, тоя "багажец" - уви, не става. Така че, ако някой вземе да го подцени, може и да ми стане по-леко... Дай Буде всекиму!

За фабула и идеи не ми се говори - нямам време, а струва ми се и полза няма. Винаги съм предпочитал правенето пред говоренето. За каквото и да става дума.

Това е линк към "Диамантената ера" на български:
http://www.chitanka.info:82/lib/text/4622/45

Приятно четене!

Стоян Христов каза...

Мерси, дето се обади пак!
Почвам "Ерата" при първа възможност!:)

Анонимен каза...

А аз само така да попитам, защо линковете по-горе /както срещнах и в други постове/ не работят? Препращат към някакво wiki, което ми връща отговор "Тази статия не съществува"?

Стоян Христов каза...

Това е стар мой конфликт с уикитата.:) Когато монтирам линкове с кирилица, известно време те си работят, а после изведнъж започват да излизат някакви маймуни. Така се принуждавам да търся други източници, които да дават същата информация, или просто да посочвам английската версия на същото уики. Ако имаш някакви идеи как да избегна тези превъплъщения, давай ги, ще бъдат посрещнати с отворени обятия.:)

Анонимен каза...

Сега отворих линковете - работят. Да не би да е проблем на браузъра - вчера ги отварях с FireFox, а днес - с IE. Което вече хич не е от моята компетенция...

Диян каза...

Нийл Стивънсън е велик!

Стоян Христов каза...

Съгласен на 100%!

Анонимен каза...

Да оставим настрана, до колко историята е интересна и добре изградена. Стивънсън определено е усетил и предвидил, какво би могло да се случи с цялата ни крехка световна държавна система, в близкото бъдеще. Какво би било, без държави и закони? Какво би ни държало в състояния на зависимост? Книгата не дава отговори, по-скоро задава такива. Мен лично ме накара сериозно да се замисля, над нещо, което ми е проблясвало единствено, като идея.

Анонимен каза...

Името на книгата " Снежен крах ", макар да не носи особен смислов заряд на български, е добре обяснено от самия автор, ако се прочете в английската версия на уикипедия информацията, а именно:
Stephenson explained the title of the novel in his 1999 essay In the Beginning... was the Command Line as his term for a particular software failure mode on the early Apple Macintosh computer. Stephenson wrote about the Macintosh that "When the computer crashed and wrote gibberish into the bitmap, the result was something that looked vaguely like static on a broken television set—a 'snow crash' ".

Няма да си правя труда да превеждам английския текст. Когото го вълнува значението, ще намери начин да го преведе. :)

Стоян Христов каза...

Благодаря за последното анонимно включване. Интересно е, човек да има такава допълнителна информация, която не фигурира в резюмета и по корици.:)