петък, октомври 24, 2008

Третата вълна – Алвин Тофлър

Нека започнем с един прост въпрос, който обаче е редно да разбуни духовете. Сегашното общество разпада ли се? Според някои хора – очевидно да. Обществено-политически, психологически, икономически, пазарно, образователно, промишлено, морално. Всякак. Как да оправим нещата тогава преди всичко да е рухнало? Можем ли да спасим света сами (защото Брус Уилис вече май събра точките за пенсия)?

Според мен, основен проблем при писането на всякакви визии за бъдещето (за бъдещето винаги трябва да са “визии”, така пише по вестниците) е това, че всеки автор се опитва да махне оттам всичко, което не му изнася в настоящето. Не е задължително да има обективни причини, а само лични. И така се получава едно бъдеще…, дето не е за разправяне. Докато тази книга си е съвсем сериозно обосновано нещо.

В тази си книга (защото тя не му е първа и последна по въпроса за бъдещето) авторът се опитва да предскаже какво ще бъде обществото на Третата вълна (ако приемем, че навлизането на земеделския начин на живот е Първата, а индустриалната революция – Втората). Според него от 50те години започват да се виждат първите признаци, че индустриалното общество започва да се изчерпва. И го е написал през 1980та година. Много пространно (близо 600 страници), в някои области доста задълбочено. Все принципни положения, а не отделни изолирани факти. Интересно ми беше, че някои негови предположения са толкова смели, че и аз, който от години размишлявам по темата на по чашка с приятели, не се бях сещал за нещо подобно.:)

Някому може и да се стори странно, но да се чете архаична прогностика също може да бъде интересно. Най-малкото, за да схване човек кой тип прогнози се сбъдват и кой – не. Кое е предположение с реални шансове и кое е смехотворна глупост. Защото голяма част от прогнозите вече се сбъдват (също като в “Капитал”), а пък за тези, които не се, като че ли изобщо няма надежди.

Много идейни глави, но за жалост често пъти в тях само са поставени въпроси, без да се дават отговори. Много мразя така.

- Архитектурата на цивилизацията

- Индуст-реалността

- Отвъд масовото производство

- Демасифициране на медиите

- Електронната къщичка

- Семействата на бъдещето

- Появата на протребителя (производител и потребител в едно)

- Разпадането на нацията

- Новата психосфера

- Политическият мавзолей

и т.н.

Странно за мен беше, че нито за миг не беше допуснал, че комунизмът няма да пребъде през вековете, ами час по час и за него нещо предполагаше, мир на праха му. На комунизма, де.

Добър пример как се пише книга за обществото на бъдещето, ще го имам предвид.

Ето една табличка, която що-годе вярно представя вижданията на Тофлър по разни въпроси в различните фази на прибоя. Но ако разчитате само на табличката, най-много да добиете погрешна представа за иначе съвсем сериозната книга.

И последното, което остана да ме човърка след прочита – след като ентропията се стреми да увеличи хаоса, а еволюцията – подредбата в света, какво по дяволите ще излезе от това? Коя от двете е по-силна? Или има и някоя трета? Досега не се бях сещал да ги състезавам…

6 коментара:

Анонимен каза...

:-)))
Любопитно, четивото:-)

Моля те публикувай и цитати:-)

А за ентропията и еволюцията - те законите на физиката не са абсолютни!

Ще победи бъдещето и то такова каквото се получи, а не каквото си го представяме:-)

Анонимен каза...

Хмм, за ентропията и революцията, ще ти отговоря ако ми кажеш какво е фотона: вълна или частица. Относно бъдещето, мисля, че това, което човек сам може да си направи, никой друг не може да му направи.

Стоян Христов каза...

@anon
Според мен, а и според някои от настоящите научни схващания, на фотона, както и много негови елементарни събратя, природата им е едновременно и на частичка, и на вълна. Просто имат такива свойства, които не могат да се обяснят нито само в света на частичките, нито само в този на вълните, но ти разбира се това си го знаеш. Макар да не съм сигурен въпросът какво общо има с гонката между ентропията и еволюцията, но щом искаш отговор.:) Може би имаш предвид, че и двете ще просъществуват навеки?

А второто ти изречение също е много верно, няма спор.:)

Анонимен каза...

Човекът, крачка по крачка, върви към своето самоунищожение...

Валентин Стойков каза...

Еволюцията създава все по-съвършени системи, които увеличават ентропията.

Например хората много по-ефективно от микробите усвояват ниската ентропия, заключена в петрола.

Николай Генов каза...

Еволюцията не е просто подобряване на организацията.Представител на западната култура не може да прогнозира адекватно-в съзнанието му има само празнота и разрушение.Но може добре да жонглира с чужди мисли.Днес се надига една голяма вълна носеща нова култура-но нея ще я градим ние белите хора.А там някъде в пустоща на западноевропейското безсилие някой ще жонглира с празни думи.Мир на праха на западноевропейската култура.