неделя, април 05, 2009

Ким – Ръдиърд Киплинг

Странно, но пак не ми се говори за сюжета и настроението, тях Облачето ги е описала толкова хубаво.

Сигурно трябва да се отдаде дължимото на Киплинг, че е писал за деца, екзотични страни и приключения и го е писал преди толкова време. Сигурно за това още го изучават по английските училища. Пък и той е бил също като Ким, местен с местните, британец с британците. Роден е бил там и там е пораснал и затова всичко индийско му е било мило.

Самото повествование не е лошо, богато е и върви някак по индийски. Бавно и не му пука от нищо. Дори за шпионажа Киплинг не пише така, както бихме очаквали да пише европеец. Хубава, кротка, възпитателна книга.

Обаче мен първото впечатление ми беше друго, някак разобличително се появи.
Сигурно сте чели “Рали” от Стефан Дичев. Ако не сте – наваксайте си, няма какво да си губите времето с “Ким”, защото “Рали” го бие по всички показатели! Мачът Рали срещу Ким би завършил също като онзи титаничен сблъсък между Спартак (Варна) срещу Лесичери, сезон 1994/1995 (виж първия коментар).

“Ким” губи по всичко - приключения, напрежение, екзотични страни, патриотизъм, рисковани акции, краен успех… Леко съм разочарован.

1 коментар:

Стоян Христов каза...

Спартак (Варна) печели първенството само по голова разлика пред втория Раковски (Русе). Това става след "изразителна" победа с 18:0
над Лесичери (Лесичери) в последния кръг във Варна. Тази среща обаче започва с 28-минутно закъснение с мотив, че гостите са закъсали по пътя, а неформалният повод е, за да се изчака края на мача Раковски (Русе) - Академик (Свищов) (6:0). След протест от страна на Раковски БФС постановява мачът Спартак (Варна) - Лесичери да бъде преигран. Този път резултатът е "само" 15:0, като гостите от Лесичери започват
двубоя с 10 души, които пристигат с микробус. 11-ият им състезател
влиза в игра около 20-ата минута, след като се е придвижил до Варна
с влак. Резултатът от преиграването е зачетен от БФС и Спартак (Варна)влиза директно в "А" РФГ, докато Раковски (Русе) играе бараж като втори отбор в крайното класиране.