четвъртък, септември 20, 2012

Езикът на тялото (Как да разчитаме мислите на другите по техните жестове) – Алън Пийз, Алън Гарнър

Алън Пийз е австралиец, който пише книги за това какво си казват телата ни, докато си говорим с устите си. Доста е успешен в работата си и е един от най-популярните автори по темата. 

Четенето на книга за езика на тялото би могло да започне и като признание в произволна американска група за взаимопомощ: Аз съм неграмотен, защото не разпознавам несловесните сигнали на хората, с които общувам. И това е прост факт. Предполагам, че е възможно повечето отбиващи се тук да не са чак толкова зле, но оставам подозрително настроен. При условие, че според различни изследвания над 80% от общуването на хората е невербално, е странно, че никой не обръща внимание на изучаването на значението на най-универсалните жестове и мимики. В образователната система езикът на тялото напълно се пренебрегва, докато в същото време от теб искат абсурдното познание „какво е искал да каже авторът“ в произведения със съмнителни качества и актуалност. 

В тази книга Алън Пийз е обърнал внимание какво означават различните жестове, които всички правим несъзнателно, и е обяснил как ако внимаваме, ще можем да разбираме по-добре, а при достатъчно майсторство и да манипулираме събеседниците си. Книгата е доста интересна, защото дава прости обяснения за очевидни неща, за които вероятно досега не сме се замисляли. И има много картинки, от които ти става ясно съвсем точно „какво е искал да каже авторът”.:) 

Насоченият показалец е един от най-дразнещите жестове по време на разговор. 
*** 
Когато става дума за ритуалите на ухажване, повечето мъже са почти толкова ефективни, колкото е и някой човек, който е застанал на брега на реката и лови риба, като се опитва да удря рибите по главите с дълъг прът. 
*** 
Хората съставят 90% от мнението си за даден човек въз основа на впечатленията от първите 90 секунди след запознанството с него. 

Странно е като съвпадение, но е факт, че Алън Пийз е решил да гостува в България точно когато аз прочетох книгата му.

9 коментара:

Анонимен каза...

Towa ima li go za svalqne w elektronen wariant? Imam kindle weche, kazah li, da se eba v mainstreamadjiqta.

A

Стоян Христов каза...

Има го ето тук. Честито ти киндъл!:) Наслука, па после ще споделиш впечатления.:)

Анонимен каза...

мерси за инфото и препратката към читанката, изглежда интересно!

almaak каза...

@А хипстърчееееее

Анонимен каза...

Алмаки, всеки келеш вече има киндъл. Това вече не е хипстерия, а мейн стрийм ;)

А

Анонимен каза...

Крайно сдържано повествование. За пръв път от много време не става ясно дали авторът се е кефил на четивото. Питам от любопитство и защото не съм безразлична както към Алън Пийз /ижена му/, така и към Стоян. А може би аз не съм чела достатъчно внимателно, а?

Карлсон

Стоян Христов каза...

Привет-мривет!:)
В началото на четенето ми беше доста интересна, особено за поведението на хората от места с различна гъстота на населението, също за жестовете с ръка, погледите. Обаче стана така, че четенето се проточи много дълго и накрая вече нямах търпения да я завърша, само и само да ми се махне от главата. Сигурно като съм седнал после да напиша някой ред и съм искал да изтрия неприятното последно впечатление и неволно съм изтрил и първото хубаво.

Иначе досега не ги познавах Алън Пийз и жена му, но въпреки това им поставям много висока оценка, струва си да се прочете.:)

Анонимен каза...

Радвам се да чуя нещо похвално за хорицата, защото мисля, че са на вярна посока. Пък и не е задължително всяка книга да се изчете от кора до кора. Пнякога и едно свястно изречение да има, пак си струва. Ако се интересуваш, препоръчвам ти "Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния" от същите автори. Аз лично я оценявам като самата божа истина. И картинките си ги бива. Ако случайно я няма в читанката, питай леля си, някъде в хаоса над бюрото в спалнята!

Карлсон

Анонимен каза...

Ето и линк за напреднали:

http://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are.html

Прощавайте, че така анонимно, но ще се наложи да активирам профил след дългото отсъствие.

LH