вторник, януари 29, 2013

Магьосникът на Фараона - Петър Тушков

Говорим за минисборник от 6 нови разказа с автор лицето Петър Тушков – утвърден преводач на художествена литература, хуманист и меценат, оперативно интересен. Част от разказите са пускани вече в блога на автора, част се появяват за пръв път. Сборникът може да бъде изтеглен безплатно, а след това при добра воля (и при условие, че ви е харесал) можете да заплатите за него символичната сума от 0,99 долара от американските. За тази сума човек не може да пие и една бира в кръчмата, но пък може да п(р)очете нещо ново и оригинално от български автор, на който просто му е работа да пише. А те от тази порода не са много. Инструкции и подробности – на сайта на автора. 

Магьосникът на Фараона – история за младост и старост, живот в ново тяло, древноегипетска мистика, с аудио версия. 
Контакт – интересно парче, което посажда очаквани симпатии към добрите, но грозни извънземни, и разочарование от лошите хора с красиви загорели тела. Леко омешано за моя вкус, но пък има космически кораб и малко момиченце
Машината за време на Разцветников – машина на времето, пътуване назад, среща със себе си, игра с причинно-следствените връзки. 
Всички рози в Галактиката – яко космос, кораби, планове за бомбен килим върху планети, а аз всеки път се обърквам от какъв пол е Капитанът. 
Отдел З. За мен безспорно най-покъртителен беше Отдел З, в който има толкова автентично изпипана атмосфера и такива агентурни надигравания, на които би могло да завиди и евентуално творческо обединение между Богомил Райнов и „Родопа пее и танцува“. Висше ниво на ведомствения хумор, безукорен образ на младия апаратчик, разтапящо красива симбиоза между фантастични био-технологии и старовремска и затънала в бюрокрация контраразузнавателна структура. Опияняващ език на героите, точно премерени второстепенни събития, които съвсем леко и незабелязано да ни заблудят за истинската посока на действието. Ювелирна изработка! 
Жонгльорът на бензинови резачки от Кейптаун. Прекрасна атмосфера, нетрадиционна българска фантастика, но вече очаквана и адмирирана у Тушков. От самото разказване на историята съзнанието на читателя се настройва да разпознава и да се съсредоточава върху емоциите на героя, а не върху фактическите събития – импулсивно бягство от задушаваща рутина, лъжа с отложен край, ободряваща нервност, импулсивна смелост, потоп от разтапяща увереност. Изключително приятен за четене без да се интересува човек какво точно се случва и защо. 

Прекрасни имена, стил на писане и дух. Достатъчно термини, които не се забелязват веднага, сервирани са без обяснения и създават усещането, че описваният свят ти е пределно ясен и спокойно можеш да се фокусираш върху конкретната история в него.

Няма коментари: