понеделник, януари 21, 2013

Търговецът на оръжие - Хю Лори

Нестандартно е да се пише смешен шпионски роман, но пък е приятно да се чете. Книгата е добра, макар и въпреки много неща. Построена е доста разпиляно - ту се въвеждат нови герои, насоки на действието и географски места, ту се изоставят без обяснения. Освен това издателството твърди, че са ползвали услугите на редактор, но явно тя не е обърнала внимание на шепи глупости като тази, че една ракета земя-въздух била имала "двутактов захранван с твърдо гориво реактивен мотор, развиващ ефективна скорост между пет и шест километра".  Просто да припаднеш от смях! Аз горе-долу разбрах какво е искал да каже авторът, но по нищо не личи от същото щастие да са били озарени преводачката и редакторката. На първата обаче трябва да се отдаде дължимата похвала за твърде доброто справяне с витиеватия хумор на Хю Лори. 

Силата на книгата всъщност е в:
  • Характерния хумор на Хю Лори, в който виждаш едновременно Бърти Устър, д-р Хауз и Томас Ланг - наемен убиец с нежно сърце и остро чувство за отговорност към съдбата на младия, красив и русокос персонал на лондонски картинни галерии.
  • Изненади и обрати. Бас ловя, че няма да познаете какво става накрая след намесата на толкова разузнавателни служби и двойни, тройни и четворни агенти.
  • Супер готините цитатчета преди всяка глава. Много точни и разбираеми.
  • Последното изречение от романа, което обяснява много неща.
Глупавата българска корица показва прекрасно маркетинговата идея в главите на съответните хора в Сиела. Те са пожелали да не продават качествен трилър от крайно забавен и ерудиран писател, а да продадат каквото и да е от един популярен герой от сериал. Очаквайте скоро да издадат и романчета от Рич&Брук, Али Ръза и Хорейшио.

Любопитен факт е, че в романа се споменава и реалната и небезизвестна българска фирма Кинтекс, която е популярен играч на пазара за оръжие, наркотици и какви ли не други дефицитни нелегални стоки и услуги. Всичко това, разбира се, е литературна измислица, ха-ха.;)

Две оригинални корици за пример. Така се, майка, прави.


Няма коментари: