петък, декември 14, 2007

Лисабонският договор

Лисабонският договор е нещо като олекотена версия на глупаво подиграната и неуспяла европейска конституция. Той засега има всички изгледи да успее и да поведе Европа в посока, в която тя никога не е стъпвала през цялата си история. Наистина смятам, че е важна тема и не го пиша, само за да си попълня блога. Като гражданин и участник в този съюз аз се чувствам длъжен да знам къде се намирам, каква е играта и какви са правилата. Още повече, че всичко е лесно достъпно и е на български език. А пък и грандиозността и мащабността на идеите и промените замислени в начинанието са от мащабите, с които обикновено работи само фантастиката. Свободата и големите перспективи лесно ме опияняват.:) Само 287 страници са, а повечето хора изобщо не се замислят колко голямо е всичко това. В добавка може да се запознаете и с Харта на основните права на Европейския съюз, също интересно четиво, доста по-кратко и увлекателно.:)

Естествено, може да не четете всичко наред, а само по-веселите пасажи с пряка реч и картинки, и изобщо да не обръщате внимание на дребните букви в края.;)

13 коментара:

Анонимен каза...

Привет Мислещи Гражданино:-)

Това се казва тема за размисъл!
+ много инфо за четене и осмисляне - остава да го прочетем (няма да е лесно, но май наистина трябва)!

Горан

Пс: тенкс за линковете;-)

Стоян Христов каза...

Пак заповядай!
А Хартата е само няколко странички и все интересни.;)

Анонимен каза...

:-)
;-)
:-)

Стоян Христов каза...

@анонимуса
:)
От всичко на света най обичам анонимни коментари...

hazel каза...

Хартата вярно е поучително четиво:)
The future is now;)
Договора ще чета по-натам, и аз смятах да го спомена.
Мерси и от мен.

Стоян Христов каза...

@haz
Няма лъжа.:)
Моля, пак заповядай, а всъщност и аз ти благодаря за редовния ти и весело-поучителен блог. Най-прясно ми е за индийския масаж и всички други видове масажи, които изнамерих покрай него. Много полезно беше.:)

Анонимен каза...

Хубава публикация!
А някой изчете ли договора? Знаете ли що иде реч в този договор и защо аджаба ирландците така упорито отказват да го ратифицират?

в много сайтове ще намерите мнения на различни хора защо са ПРОТИВ Лисабонския договор. например:

- лисабонският договор увеличава силата на европейския парламент (т.е. ЕП ще може да възпрепятства решения на съвета на европейския съюз; съвета на ес се състои от министрите на държавите членки ... не че в парламента не стоят пак представители на същите държави ...)

- съгласно лисабонския договор ЕС ще има президент (чиито функции са само представителни; той няма да има власт да взима решения и определя политики, поне засега. повечето конспиративни теории се градят на това, че някой ден президентът щял да има повече правомощия и о! ужас ес ще стане копие на сащ)

- лисабонският договор ще намали броя на комисарите в ЕС (една от основните причини ирландците да се опъват в ратификацията)
.
.
.
и не на последно място - договорът от лисабон е новият фейс, луук и т.н. на пропадналата европейска конституция ?!?!?! ама наистина

Д.

Стоян Христов каза...

@Д.

Здрасти!:)
Аз го четох. И имам някои идеи защо ирландците не го ратифицираха. Такива могат да бъдат:
- митът, че ирландците са големи инати и държат на този си национален имидж;
- политическо изнудване на останалите държави-членки, за да дадат нещичко в замяна на съгласие от страна на Ирландия;
- неграмотно проведена кампания при разгласяване на предимствата и смисъл от прогресиращото сплотяване на съюза.

На мен ми се струва не лошо да се увеличи силата на ЕП, защото там все пак има по-голямо представяне на разнообразието от хора в Европа. По един министър, който никой не го е избирал да бъде там (ЕК), ми се струва по-неподходящ вариант. Нали уж демокрацията е преди всичко.;)

А пък паранормалните хипотези за бъдещето на президентската институция в ЕС пък ми се струват съвсем маловажни.:)

Въобще възраженията на ирландците бяха все проформа и нищо по същество. Как пък не се намери и някоя друга страна да възрази с наистина сериозен довод? Просто се загуби време в протакане...

addicted to life каза...

аз съм Д.
забавих се с коментара, понеже реших първо да си направя блог, нали все коментираме и едва сега се натутках ... за да не си остана анонимната Д. ;)

обаче нали съм неопитна и сега имам ужасен проблем?!?!? реших да разчупя луук-а и сега пернах една чаша с кафе и не мога да си влезна в менютата. никъде не пише персонализиране, не мога да си сменя темплейта, не мога да си изляза от профила ... абе нищо не мога
Цонко помагай! къде да кликам?

addicted to life каза...

сори, че те занимавам с глупости ... смених си темплейта, ама и този не ми харесва ...

Стоян Христов каза...

Честит блог! И поздравления за страхотния вид, подзаглавието особено много ми харесва, най-после някой да оцени Дийп зоун по достойнство.:)

Не се притеснявай, изобщо не ме притесняваш и не са глупости.)
За менютата не се плаши, някои темплейти просто са направени така, че не виждаш всичко накуп, ами трябва да поразровиш. Всичко си е там, като влезеш в blogger, погледни в Табло(или dashboard, ако не е преведено) и там трябва да има Персонализиране.

Обади се пак, ако има нещо.:)

addicted to life каза...

здрасти :)

1. не съм особено съгласна по първите три тиренца ;)
не мисля, че ирландците искат да доказват ината си или има нещо меркантилно в отказа им.
Ирландия и Норвегия са едно от малкото страни в цял свят, в които по закони още от миналя век извършват референдуми.
По тази и причина Норвегия 2х отхвърля членство в ЕС - гражданите гласуват против! Нали това е идеята на референдума и на демокрацията - да чуеш гласа на народа !?!

2. Относно неграмотната информационна кампания също не мога да се съглася. И ще дам пример - Франция преди няколко години да ратифицира конституцията на Европа чрез референдум. Иначе то на парламентарно ниво е много лесно.
И какво стана? Хората освен, че я отхвърлиха, ами и излязоха на улицата да протестират. Те не бяха ли информирани?

3. Има и други, които възразяват - Чехия, Полша и учудващо Германия. Германците почти са го ратифицирали, само Ангела Меркел трябва да положи подпис.
Чехите се дърпат, понеже техният мин.-председател Мирек Тополанек, както и Вацлав Хавел били големи евроскептици.
Поляците се дърпат по друга причина - ЕС и новият договор ги принуждавали да намалят броя на атомните си електроцентрали и до 20хх някоя си година в ЕС да се използват хх% възобновяеми източници на енергия. Което за чехите означава, че нямат възможност бързо да построят и изградят нови централи и след около 10 год. страната ще е задължена да внася електричество !?!?!
Какви са последствията? по-високи цени на ... всичко !

Моето лично мнение е, че много и начесто ЕС започна да прави реформи и промени. Много страни за кратко време станаха членки (да не споменавам, че страните от втората вълна на петото разширяване хич не бяха готови), голяма част от парите от едни държави потекоха в други, англичаните (гражданите, не политиците) дори са стартирали акция за излизане от ЕС.
В следващите години ЕС трябва да работи за [това го четох някъде - vertiefen und nicht erweitern der EU] - задълбочаване и развиване, а не разширяване на ЕС.

addicted to life каза...

а! я виж ти!

от attract mich съм станала addicted to life !?!?!

хич и не съм разбрала какво съм направила ...