петък, декември 28, 2007

Убийството на механика Ролфсен – Мауриц Хансен

Всяка страна си има гордости, които се изтъкват обикновено на маса пред чуждестранни гости. По-голямата част обикновено изобщо не са верни, като онези за родината на киселото мляко или изобретателя на компютъра, обаче идеята тук е не за нашите, а за норвежките. Става дума за първия криминален роман в света. Книгата е издадена през 1839 г., което давало две години преднина на автора пред "Убийствата на улица Морг" (1841 г.) на Едгар Алън По. Не знам, може и да е така, но едва ли това е най-важното. По-важното може би са забавните напъни да се получи завоалирането на интригата от един жител на 19-ти век, който не е чел Конан Дойл, Агата Кристи, Хърбърт Уелс или пък Чейс, и същевременно да ни разхожда из бита на скандинавците от това време. Казвам скандинавци, защото наистина езиците и обитателите на романа прескачат през немски, норвежки, шведски, че даже и френски. И на този полуостров май не са много наясно кое чие е…
Иначе книгата е забавна, чете се леко, кратка е и накрая има изненадващ обрат в действието, който и мен ме изненада, но пък последната сцена ми остана неясна и не разбрах какво е искал да каже авторът.
Предлагам на четивото да се гледа по-скоро като на исторически паметник и културен феномен, а не с критичното око на крими-фен с широки познания в световното развитие на жанра.
p.s.
И естествено огромни благодарности и похвали за преводачката Веселка Попадийна, на която дължа удоволствието от запознанството с Мауриц Хансен.;)

4 коментара:

Amber каза...

"По-голямата част обикновено изобщо не са верни, като онези за родината на киселото мляко или изобретателя на компютъра."

Поясни.

Стоян Христов каза...

Веднага пояснявам. Имах предвид така популярните митове и легенди, че киселото мляко е изобретено в България и никъде на друго място по света не може да се получи, и другия дето гласи, че изобретател на "компютъра" е българин със звучното име Джон Атанасов.

Първото от твърденията поставя много производители на кисели млека по света като Данон напр. в доста неудобна светлина в ролята на чудотворци.
Другото пък е не по-малко загадъчно, от една страна защото въпросното лице не е българин, а дядо му е бил, и още защото подобни високо технологични и сложни изобретения не са по силите на ас-изобретател, както често се е случвало в зората на индустриалната революция.

Но все пак такива теми ни служат за удобен контрааргумент, когато след втората ракия сватовете ни заслепят с факта, че шведите са изобретили ципа.;)

Amber каза...

Честно, много ми се спи, иначе утре ще ти отворя очите за бат 'Танасов, а с киселото мляко ще ти скрия панагюрската гугла :D

Стоян Христов каза...
Този коментар бе премахнат от автора.